Hoćemo li imati porodičnog lekara: Pacijentima bolje, državi jeftinije

Aleksandra Vasić

02. 06. 2019. u 20:02

Хоћемо ли имати породичног лекара: Пацијентима боље, држави јефтиније

Foto N. Fifić

Razmatra se uvođenje porodičnog lekara u zdravstveni sistem, naši eminentni zdravstveni radnici smatraju da bi ove promene podigle kvalitet lečenja. Izbegavaju se nepotrebna upućivanja specijalistima

POVRATAK porodičnog lekara u zdravstveni sistem u Srbiji doneo bi efikasnije i jeftinije lečenje, jer budžet trpi najveće izdatke kada pacijenti prvo zakucaju na vrata lekara specijaliste, kažu predstavnici Udruženja Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. Iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da ovo jeste predlog koji se razmatra, ali je potrebno uraditi detaljnu analizu i razradu ideje, kako bi primena u praksi bila što efikasnija, saznaju "Novosti".

Da moramo da nađemo način da se vratimo na nivo porodičnog lekara, rekla je prof. dr Danica Grujičić, nakon nedavnog imenovanja za v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.


PROČITAJTE JOŠ:
DOKAZUJE 37 GODINA DA JOJ DEVOJČICA NIJE UMRLA: Poplava odnela istinu o bebi

- Lekari opšte prakse u domovima zdravlja znaju mnogo, ali su potpuno neiskorišćeni. Moraju da ispunjavaju norme od 30 pacijenta dnevno, kucaju izveštaje i paze da ne pogreše prilikom unosa šifre. To treba da se promeni. Doktor mora da uđe u kuću pacijenta, da poznaje zdravstvenu istoriju porodice i celokupnu situaciju, uključujući socijalnu - rekla je prof. dr Danica Grujičić.

Porodični lekar treba da bude upoznat sa svim naslednim bolestima, predispozicijama i načinom života koji vode svi članovi porodice o kojoj brine, što nije slučaj u trenutnom sistemu izabranog lekara, kaže za "Novosti" prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medine Doma zdravlja "Voždovac" i predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

prof. dr Danica Grujičić

- Broj pacijenata u domovima zdravlja trenutno je iznad svih kapaciteta i lekari imaju sve manje vremena za preglede. Mnogi pacijenti dolaze teško bolesni i dobijaju upute za specijaliste, ali nema nikave povratne informacije o tome da li je na kraju obavio pregled, niti kakvi su mu rezultati. Za razliku od toga, porodični lekar ima spisak kolega specijalista sa kojima sarađuje i kojima direktno upućuje svog pacijenta, kada bolest prevazilazi njegovo znanje i iskustvo. Tako se smanjuju gužve u domovima zdravlja i šetanje od jednog do drugog šaltera - kaže prim. dr Dimitrijević.

Za godinu ili dve, svaki porodični lekar poznaje pacijente "u dušu", što mu omogućava da prepozna svaki zdravstveni problem na vreme, tvrdi prof. dr Miljko Ristić, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

prof. dr Miljko Ristić


- To je idealan sistem, koji je već uspostavljen u Francuskoj, Belgiji i drugim razvijenim zemljama. Funkcioniše tako što je porodični lekar zaposlen u sistemu primarne zdravstvene zaštite, u državnoj ili privatnoj medicinskoj ustanovi - objašnjava prof. dr Ristić. - Troškovi se refundiraju kroz redovno zdravstveno osiguranje.

Veća ulaganja, pojašnjava prof. Ristić, nisu potrebna, i dovoljna je samo jedna ambulanta, jedan sanitet i lekari, koji imaju tačno određen broj svojih pacijenta. Odmah po pozivu, lekar dolazi u dom svog pacijenta, pregleda ga na licu mesta i ukoliko proceni da je potrebno, poziva vozilo i odvozi ga u ambulantu na detaljniji pregled.

prim. dr Nevenka Dimitrijević


KATEDRE NA MEDICINI

PORODIČNI lekar treba da ima dovoljno znanja iz oblasti ginekologije, pedijatrije, hirurgije, psihijatrije i pojedinih kliničkih grana medicine. Zato bi prvi korak ka tome da postanemo deo evropskog zdravstvenog sistema, bio da uvedemo edukaciju, to jest katedru za porodičnu medicinu, što je Srpsko lekarsko društvo već predložilo - kaže prim dr Dimitrijević.


Foto Depositphotos


PREGLED U SVAKO DOBA DANA

HRONIČNIM pacijentima najvažnije je da imaju lekara koji bi mogao da obavi pregled u svako doba dana i noći, u slučaju da im se stanje pogorša.

- Ukoliko neko dobije bolove u trbuhu, porodični lekar može odmah da reaguje i po potrebi prebaci pacijenta u hitnu službu. Nije retkost da lekar nakon operacije posećuje pacijenta i prati njegovo zdravstveno stanje, kako bi imao kompletan uvid u situaciju - kaže prof dr Miljko Ristić.

PROČITAJTE JOŠ: Škole bez navijačkih obeležja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

vojin ignjatijevic

02.06.2019. 20:37

NAJZAD NESTO PRAVO! RODJEN SAM U BG 1946,K.MISINA,I SA LJUBAVLJU I VELIKIM POSTOVANJEM SE SECAM PORODICNOG LEKARA NASE PORODICE: DR.ZLATE NEDELJKOVIC SA STANOM IZA COSKA:GOSPODAR JOVANOVA 30.

Zeljko Grujic

02.06.2019. 20:46

sto znaci da ce ,,porodicni doktori,, imati valutne kriterijume koja porodica ima prednost lecenja i posvecivanja vise vremena...

Tt

02.06.2019. 21:40

Ne unistavajte koncepciju Doma zdravlja. To je ( kad je dobro organizovan) najbolji oblik Zdravstvene zastite na primarnom nivou I to je cak I zapad priznao. Problem je sto je za RFZO i drzavu skuplji od koncepcije porodicnog lekara.

Banaćanin

02.06.2019. 21:44

Zaboravlja se da u manjim selima, gde imate samo jednog lekara u stvari je taj lekar ujedno i porodični, jer cela porodica posečuje tog lekara. I ti seoski lekari su mnogo prisniji sa pacijentima nego lekari u gradskim domovima zdravlja.

Šta vam je bre

03.06.2019. 09:50

U moju kuću ulazi onaj kome ja dozvolim! Ne može država to da mi nameće!

Unuce,krug dvojke

03.06.2019. 11:36

Bilo bi to jako dobro.Doći iznenada u DZ ako nešto vanredno zatreba a nemaš zakazano,ravno je samoubistvu.Lekar ne moze da te primi,zakazani pacijenti protestuju,ti ceptiš do kraja radnog vremena da te lekar primi na dva tri minuta a dotad si sebi dodao jos vise muka.Bilo bi ovo dobro.

sara

03.06.2019. 11:52

Porodični lekari su bili pre drugog svetskog rata i to vrlo uspešno su radili.Sada lekari nisu zainteresovani za pacijenta i ako sam ne vodiš računa o sebi i tražiš šta treba da uradiš od pregleda ništa. Mnoge bolesti su uznapredovale od nebriga i nezainteresovanosti lekara.