VEĆ 27 godina Žaklina Antanasijević iz Vranjske Banje traga za istinom o svom porođaju. Želi da upozna svoju decu, za koju čvrsto veruje da su živa, iako su marta 1992. godine, sudeći prema medicinskoj dokumentaciji - umrla ubrzo nakon rođenja.

Tvrdi da dokumentacija koju je godinama unazad prikupljala dokazuje da je u najmanju ruku mnogo toga neobično oko njenog prvog porođaja.

- Imala sam zdravu trudnoću, nosila sam dve devojčice. Prema mojim procenama bila sam na kraju osmog, eventualno sam koji dan ušla u deveti mesec - započinje priču ova žena.

Ipak, uvidom u dokumentaciju, u uputu iz Doma zdravlja stoji da je između 6. i 7. meseca, dok u otpusnoj listi piše da se porodila između 7. i 8. meseca.

- Po uputu iz Doma zdravlja, 18. marta sam poslata u porodilište u Vranju i porodila se istog dana, a u dokumentaciji stoji da sam se porodila 20. marta - kaže Žaklina, pokazujući dokumentaciju. - Decu sam videla kada su se rodila, babica ih je uzimala i govorila "mnogo su male, mnogo su male...". Odvezli su me u drugu sobu i dali injekciju za prekid mleka.

Pročitajte još - OPERACIJA "ZVEZDANO NEBO": Kruševac centar za krađu beba?

Ona kaže da joj je lekar narednog dana saopštio da su joj deca umrla, jedno ubrzo nakon rođenja, a drugo sutradan. Nisu joj dozvolili da ih vidi.

Nakon godinu dana, ponovo je zatrudnela i rodila sina, ali uprkos tome nije odustala od potrage za prvorođenom decom.

- Živela sam u stalnom strahu da mi ga neko ne ukrade, kao moju prvu decu. Obaveze i mala sredina puna predrasuda su me sputavali da ranije krenem u potragu za istinom, ali jedan rutinski odlazak kod lekara je počeo da odmotava klupko - priseća se Žaklina.

Zgrada ginekologije u Vranju,foto J.S.

U njenom kartonu u Domu zdravlja, kako joj je doktorka pročitala, piše "namerno prekinuta trudnoća", što je najpre šokiralo, a onda je nateralo da krene dalje da traga. Patolog joj je pisano potvrdio da obdukcija nije rađena. U komunalnom preduzeću odgovorili su da njena deca nisu sahranjena, već je u te namene korišćena spalionica u Zdravstvenom centru. Međutim, ni tada nije postojao, ni danas ne postoji krematorijum u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Nizali su se dokazi. Zanimljivo je da babicu koju sam poznavala nikada više nisam videla - kaže ova žena.

Od Osnovnog javnog tužilaštva nedavno je dobila odgovor da je predmet zastareo.

- Ne mogu vam prepričati sve neprijatnosti na koje sam nailazila u pokušajima da dobijem svu zdravstvenu dokumentaciju - priča Žaklina.

Kaže da nije bilo dana da nije pomislila na decu i iskreno se nada da će ih pronaći.

- Tragaću za decom dok sam živa, jer osećam da su i one žive - završava Žaklina Antanasijević.

Pročitajte još - LEKARI DETE ODMAH PROGLASILI MRTVIM: Našli dokaze da je beba ukradena

U vranjskom Zdravstvenom centru kažu da su u više navrata Žaklini Antanasijević izdavali traženu dokumentaciju. Kako nam je potvrdila glavna sestra Jasmina Ristić, i drugi roditelji su tražili dokumentaciju, i to za godine 1975, 1992, 1993. i 2002.

TRAG VODI U RUMUNIJU

ŽAKLINA je svojevremeno dobila neobičnu poruku da bi jedna devojka koja živi u Rumuniji, a pre je bila u Pančevu, mogla da bude njena ćerka. Stupila je u kontakt sa njom, ali je odgovor bio da "nju njeni roditelji sigurno ne bi kupili".

Žaklinina sestra bliznakinja bila je veoma uznemirena kada je videla fotografiju te devojke, jer navodno postoji neverovatna sličnost između nje i Žakline iz mlađih dana.

KONFUZIJA U MATIČNIM KNjIGAMA

U DOKUMENTACIJI iz matičnih službi, koju je Žaklina tražila, postoje propusti. Piše da su devojčice rođene u 7.19 i 7.40, što, prema njenim rečima, nije tačno. Ona tvrdi da su se rodile u roku od pet minuta.