BESPLATNO, bez zdravstvene knjižice i zakazivanja juče se u 178 zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja širom Srbije, a u organizaciji Ministarstva zdravlja, pregledalo 23.790 ljudi, a ukupan broj u svih dosadašnjih 14 akcija dostigao je gotovo 294.000 pacijenata! Samo u Kliničkom centru Srbije u Beogradu bilo je juče angažovano više od 70 zdravstvenih radnika u 13 ambulanti, a mogli su da se urade hormoni štitaste žlezde i ultrazvučni pregled abdomena, a na klinici za očne bolesti KCS i pregledi oštrine vida i očnog dna.

Docent Snežana Polovina, internista endokrinolog, direktor Poliklinike Kliničkog centra, istakla je da je po 14. put organizovana akcija preventivnih pregleda:

- Značaj ovih preventivnih pregleda je u tome da se u pravom trenutku otkriju ili poremećaji ili već postojeće bolesti i onda mogu da se pravovremeno leče. Odziv građana na preventivne preglede zavisi i od ponuđenih pregleda. Bolesti štitaste žlezde dosta zanimaju naše građanstvo, jer su u porastu, a za samo dva sata bilo je čak 400 vađenja krvi u te svrhe.

PROLITAJTE JOŠ - Besplatni pregledi širom Srbije po 14. put

Direktor Kliničkog centra u Kragujevacu, prof. dr Predrag Sazdanović, smatra da je prevencija najefikasniji način brige o zdravlju.

- Najviše građana imalo je problem sa digestivnim traktom, a tu su i onkološki pacijenti koji su prvi put pregledani - rekao je Sazdanović.

U prethodnim akcijama Ministarstva zdravlja mnogim pacijentima praktično je spasen život. Tako je više hiljada upućeno na dalje analize, ili zadržano na lečenju.