Proglašeni najbolji osnovci poznavaoci saobraćaja

Tanjug

subota, 25. 05. 2019. u 19:07

Проглашени најбољи основци познаваоци саобраћаја

Foto MUP

Takmičenje za osnovce "Šta znaš o saobraćaju" u organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMSS) i MUP-a završeno je danas dodelom medalja mališanima koji su pokazali visoko znanje o poznavanju saobraćaja

Takmičenje za osnovce "Šta znaš o saobraćaju" u organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMSS) i MUP-a završeno je danas dodelom medalja mališanima koji su pokazali visoko znanje o poznavanju saobraćaja, a najbolji će predstavljati našu zemlju na Evropskom takmičenju o poznavanju saobraćaja u Ženevi.

Najboljim osnovcima nagrade su dodelili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, direktor policije Vladimir Rebić, predsednik AMS S Dejan Stojić i generalni sekretar AMS S Milan Nikolić koji su istakli da je testove o poznavanju saobraćaja polagalo 250.000 đaka iz cele Srbije.

Ministar Udovičić je istakao da taj podatak pokazuje da AMS S u saradnji sa MUP-om organizuje najbrojniju manifestaciju tog karaktera ne samo u zemlji, već i u regionu.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradski đaci pokazali šta znaju o saobraćaju

"Želja nam je da probudimo svest kod dece, ali i da deca promovišu i podignu svest o bezbednosti saobraćaja kod svojih drugara i roditelja", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, takva vrsta takmičenja predstavlja značajan mehanizam za podizanje svesti građana, ali i služi da kod dece probudi osećaj timskog duha kako bi naučila da pobeđuju i gube.

"Kroz teške zadatke koje rešavaju kroz takmičenje pripremamo ih da prezentuju sebe i svoju zemlju na međunarodnim takmičenjima", ukazao je ministar.

Direktor policije Rebić kaže da je izuzetan podatak to što je 250.000 dece prošlo takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" i dodao da je to ohrabrajuća vest koja će doprineti da deca budu bezbednija na ulicama.

"Inače, bezbednost dece je jedan od prioriteta rada MUP-a. Pored ovog takmičenja koje podržavamo, podsetimo i da smo od 2017. uveli predmet Osnovi bezbednosti dece za učenike četvrtog i šestog razreda, a od ove godine i u prvim razredima", rekao je Rebić.

To je, dodaje, još jedan segment kojim MUP pokazuje da brine o najmlađima i da se trudi da ih nauči da podignu svoju bezbednosnu kulturu i zaštite sebe kako u saobraćaju tako i u drugim opasnim okolnostima.


Predsednik AMSS Stojić kaže da je danas završeno jubilarno 50. takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" i da je ove godine učestvovao rekordan broj dece.

"Ove godine je skoro 250.000 učenika prošlo testove. Danas su najbolji pobedili i osvojili zlatne medalje, a neki od njih će od 12. do 15. septembra predstavljati našu zemlju na finalnom evropskom takmičenju u Ženevi", rekao je Stojić.

Očekuje dobar rezultat našeg tima, s obzirom na činjenicu da su ove godine, ističe, napravili teže testove i komplikovaniji poligon.

Generalni sekretar AMS S Milan Nikolić istakao je da održavanjem tog takmičenja AMS S pokazuje da je društveno odgovorna organizacija i najavio da će sa tom vrstom takmičenja nastaviti i dalje.


"Smatramo da su mališani ove godine pokazali znanje na zavidnom nivou. Očekujemo da u Ženevi posle 2014. ponovo osvojimo zlatnu medalju, ali od pobede je mnogo važnija edukacija i ono što će naša deca naučiti kako bi sebi i svojim drugarima podgili svest o bezbednosti i saobraćajnim propisima", podvukao je Nikolić.

Na Evropskom šampionatu u Ženevi našu zemlju će predstavljati dve devojčice i dva dečaka uzrasta od 10-12 godina, a to su Lana Vujinović iz Sremskog okruga, Milica Mijatov iz Južnobanatskog okruga, Andrej Todorović iz ekipe "Beograd 1" i Stefan Živanov iz Južnobanatskog okruga.

Naime, učenici su se nadmetali u teorijskom delu u rešavanju saobraćajanih testova, kao i u praktičnom delu koji je podrazumevao vožnju bicikala na poligonu.

Na takmičenju je učestvovalo oko 1.000 osnovnih škola iz 25 okruga, a danas su se takmičili pobednici okružnih takmičenja iz Srbije i pobednici opštinskih takmičenja iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije