UZ pojanje i molitvu pravoslavnog sveštenstva iz Mađarske, patrijarh Irinej osveštao je obnovljeno zdanje Srpskog crkvenog muzeja u Sentandreji, smeštenog u zgradi nekadašnje slavne preparandije (Učiteljske škole). Pre ovog svečanog čina, ulicama grada muzeja, čiju su istoriju Srbi stvarali od Velike seobe sa Arsenijem Čarnojevićem (a i ranije), od episkopskog dvora, nadomak Saborne crkve, pa do muzeja, sa patrijarhom na čelu, prošla je povorka uglednih gostiju iz Srbije i Mađarske.

U njoj su bili srpski ministri kulture i prosvete, Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, državni sekretar mađarske vlade Mikloš Šoltes, predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ambasador Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov i mnogi drugi. Prisutni su bili i visoki predstavnici katoličke i pravoslavne crkve, među kojima i kardinal Erdo Peter, episkop budimski Lukijan, episkop bački Irinej.

- Ovo je istorijski događaj u kome su značajne uloge imale vlade republika Mađarske i Srbije - naglasio je patrijarh Irinej, otvarajući važan dom srpske kulture u Mađarskoj. - Ovo je najbolji primer kako se uspostavljaju i održavaju dobrosusedski odnosi između dva naroda i dve države. Ovo je dom svega onoga što je vekovima stvarao srpski narod na ovim prostorima. Sve to će biti sačuvano i izloženo u novom muzeju.

PROČITAJTE JOŠ -Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji

Patrijarh srpski zahvalio je mađarskoj vladi što je pomogla da se sačuva vidljivi znak stvaranja duhovnih vrednosti našeg naroda, u svom njegovom bogatstvu.


- Južna tačka srpskog kulturnog prostora nalazi se na Atosu, u manastiru Hilandaru, a severna upravo u slavnoj Sentandreji - istakao je ministar Vladan Vukosavljević. - U rasponu između Hilandara i Sentandreje, povučena je linija seoba, najčešće nasilnih i nevoljnih migracija srpskog naroda u burnim epohama osmanlijske navale na Evropu. Sentandreja pokazuje da je srpski narod svoj životni opstanak izjednačavao sa potrebom održanja svoje kulture, duhovne i materijalne. Gde god je dospeo, odmah je uz domove gradio hramove, svoja stecišta i sabirališta.- Južna tačka srpskog kulturnog prostora nalazi se na Atosu, u manastiru Hilandaru, a severna upravo u slavnoj Sentandreji - istakao je ministar Vladan Vukosavljević. - U rasponu između Hilandara i Sentandreje, povučena je linija seoba, najčešće nasilnih i nevoljnih migracija srpskog naroda u burnim epohama osmanlijske navale na Evropu. Sentandreja pokazuje da je srpski narod svoj životni opstanak izjednačavao sa potrebom održanja svoje kulture, duhovne i materijalne. Gde god je dospeo, odmah je uz domove gradio hramove, svoja stecišta i sabirališta.


PROČITAJTE JOŠ -Riznica u Kikindi: Putiri i ikone uz knjige ispoveđenih


Ministar je naglasio da će novi izložbeni prostor, sa stalnom postavkom, omogućiti posetiocima da vide više od 450 eksponata koji ulaze u sam vrh srpske crkvene umetnosti:

- Među njima se nalaze i delovi ikonostasa Arse Teodorovića iz nekadašnje Saborne crkve u Budimu, koji je bio jedan od najvećih ikonostasa u Karlovačkoj mitropoliji - kazao je Vukosavljević, izražavajući zahvalnost mađarskoj vladi na pruženoj pomoći. - Mađarsku i Srbiju vezuje mnogo toga. Ponosni smo na to što veliki broj pripadnika mađarskog naroda živi u Srbiji, koju s pravom smatraju za svoju domovinu. Isto tako, cenimo i poštujemo to što Srbi u Mađarskoj uživaju sva prava zagarantovana svetskim standardima.


U ime vlade našeg severnog suseda, Mikloš Šoltes podsetio je na viševekovni zajednički život srpskog i mađarskog naroda, u kome je bilo mnogo i radosti i tuge:

- Naše zajedništvo u borbi protiv Osmanskog carstva i očuvanje hrišćanstva bile su dobre uspomene, a bilo je i onih loših, koje što pre treba zaboraviti, kada su veći narodi oko nas učinili da se mi između sebe sučeljavamo - kazao je Šoltes. - U proteklih nekoliko godina uspešno lečimo rane nastale na taj način. Mnogo toga učinio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno premijer i predsednik Republike Mađarske. Mnogo toga učinile su i naše verske zajednice.


PITANjA PRED EVROPOM

EVROPA i Mađarska su pred izborima i pitanje je da li će se ponoviti politička dešavanja koja osiromašuju, ugušuju i uništavaju naše nacionalno zajedništvo. Da li ćemo uspeti da sačuvamo hrišćanstvo i hrišćansku kulturu ili će nas neke druge kulture nadvladati - zapitao se Mikloš Šoltes. - Zato je važno da naše obrazovne institucije u ovom regionu opstanu i ojačaju.