UST: Zaštititi sudije i tužioce u Zaječaru

Tanjug

25. 05. 2019. u 14:49

УСТ: Заштитити судије и тужиоце у Зајечару

Foto Depositphotos

Udruženje sudija i tužilaca Srbije ponovo je pozvalo najviše sudske i tužilačke organe da reaguju i zaštite svoje kolege u Zaječaru

Udruženje sudija i tužilaca Srbije ponovo je pozvalo najviše sudske i tužilačke organe da reaguju i zaštite svoje kolege u Zaječaru, koji se, kako se navodi u saopštenju, već nedeljama nalaze na udaru jednog lokalnog portala, iza kojeg, kao jedan od producenata, stoji Saša Mirković.


Mirković, bivši predsednik skupštine opštine Zaječar, nedavno je u tamošnjem sudu pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, podseća UST.


Na pomenutom portalu se, kako se navodi, nekoliko meseci vodi kampanja protiv zaječarskih sudija i tužilaca, te objavljuju tekstovi sa nizom lažnih tvrdnji na njihov račun.


PROČITAJTE JOŠ - Sudije stupaju u jednosatni štrajk


To, kako smatra Udruženje sudija i tužilaca Srbije, prestavlja direktno urušavanje struke i legitimizaciju stava da gradani pravdu treba da uzmu u svoje ruke.


“Ovako izneti vrednosni sudovi o radu pravosudnih organa imaju za cilj neprimereni uticaj i omalovažavanje, a naročito u predmetima za koje postoji lična zainteresovanost, što svakako mora biti predmet javne osude i reakcije nadležnih organa”, navodi se u saopštenju ovog strukovnog udruženja.


PROČITAJTE JOŠ - Društvo sudija negoduje zbog neprimerenih kritika na račun sudija


UST je već upoznao Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca sa situacijom u Zaječaru, dok su se pojedine kolege u vezi sa pisanjem portala direktno obratile Povereniku za samostalnost, ali je, kako tvrdi UST, izostala bilo kakva reakcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije