ZA REGISTRACIJU verske zajednice u Crnoj Gori dovoljno je da ona ima najmanje tri punoletna vernika, koja mogu biti čak i stranci koji imaju odobren stalni boravak.

Pročitajte još: Amfilohije: Vratiti crkvu na Lovćenu

Ovo je samo jedan od spornih članova predloženog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica koji već dugo potresa vernike u Crnoj Gori. Osim što u njemu mnogi čitaju želju države da se dočepa izuzetno vredne crkvene imovine, posebno Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, predloženi tekst ima niz manjkavosti i pogrešnih rešenja. Osporavani zakon razmatraće i Venecijanska komisija, koja bi do kraja juna mogla da sastavi zvanično mišljenje o njemu.

Pročitajte još: VERNICI UPOZORAVAJU: Vlast sprema rušenje "Suze Njegoševe"

U Mitropoliji na Cetinju dele mišljenje velikog broja pravnika koji tvrde da je predloženi tekst korak unazad u odnosu na nacrt istog propisa iz 2015. godine, koji je zbog bune među vernicima gotovo svih konfesija - povučen. Za mitropolita Amfilohija ovaj predlog je "nerazuman ali i antipravoslavni".

- Predlog koji je Vlada Crne Gore poslala na usvajanje u parlament predviđa otimanje hramova koji su izgrađeni do 1918. godine, umesto da se izvrši restitucija svega što je posle Drugog svetskog rata oduzeto od crkava i verskih zajednica. Zanemarena je činjenica da granice današnje Crne Gore i one iz vremena kraljevine nisu iste. Onda su Crnoj Gori pripadali Pećka patrijaršija i Dečani. Hoće li i njih da traže? U isto vreme Boka kotorska je pripadala Austrougarskoj. Kako će onda da ga primene na tom prostoru? - pita se vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije

Donošenje ovog propisa zavesa je na pritajeni udar režima na SPC, čija će se imovina prva naći na udaru novih rešenja, ukoliko budu usvojena.

- Ovdašnjim nadrizakonodavcima osnovni problem je Srpska crkva, Mitropolija i njene eparhije. Preko ovog dokumenta oni žele da unište pravoslavlje u Crnoj Gori! A zaboravljaju da Crne Gore nema bez pravoslavlja. Ovu državu je stvorila Mitropolija. Radujemo se dolasku stručnjaka Venecijanske komisije i nadamo se da ovaj nakaradni i skandalozni zakon i za njih neće biti prihvatljiv - kaže mitropolit.

EVROPA ČUVA SVOJINU

U MITROPOLIJI crnogorsko-primorskoj očekuju da Venecijanska komisija predloženi zakon oceni kao neprihvatljiv, posebno zbog manipulacijama crkvenom imovinom.

- Evropa ima mnogo svojih mana, ali ima i jednu veliku vrlinu - da poštuje svojinu, bilo da je privatna ili državna. Evropa prema tom pitanju ima poštovanje i nadamo se da će vlast u Crnoj Gori konačno shvatiti da se sa ovako naopakim zakonom ne ulazi u Evropu - kaže mitropolit Amfilohije.