Deca srpskog porekla iz dijaspore posetila su zgradu Predsedništva Srbije, gde ih je ugostio predsednik Aleksandar Vučić uz poruku da budu najbolji ambasadori srpskog naroda i države i da uvek imaju na umu da je Srbija njihova otadžbina i da čujavu srpski jezik i kulturu.


Deca učestvuju u manifestaciji Svesrpski dečji sabor, koji se održava od 23. do 28. maja.


Deca uzrasta od 10 do 14 godina iz SAD, Astralije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke Francuske , Švedske, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije, obišla su zdanje na Andrićevom vencu, gde ih je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković upoznao sa srpskom istorijom i istorijatom same zgrade.


Nakon obraćanja, deca su iskoristila priliku da sa predsednikom Vučićem naprave i nekoliko "selfija".


Vučić im je povodom Dana slovenske pismenosti, koji se danas obeležava, poručio da čuvaju svoj srpski jezik i koriste srpsko ćirilično pismo i izvan matice i da brinu o svojoj Srbiji.


Dodao je da mu je drago što su srpska deca iz različitih delova sveta i regiona došla da posete Beograd, te podsetio da danas po prvi put slavimo Dan slovenske pismenosti u našoj zemlji.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić čestitao indijskom premijeru na pobedi na izborima


"Zamolio bih posebno vas koji živite van granica Srbije da čuvate svoj srpski jezik, da ga ne samo dobro naučite, već koristite srpsko ćirilično pismo, da brinete o svojoj Srbiji i gledate da se u svoju zemlju vratite. Domaćine bih zamolio da učite mnogo toga od svojih gostiju, ali i da sklopite trajna prijateljstva, da ih pozivate da uvek dolaze kod vas, da pokažete ne samo Beograd", rekao je on.


Vučić je zamolio domaćine, osnovce iz beogradske škole „Starnina Novak“ da im pokažu Sremske Karlovce i Novi Sad, manastire u centalnoj Srbiji, ali možda i da odu do Srebrnog jezera i Golupca da vide kako smo neke od naših najvažnijih srednjevekovnih tvrđava obnovili.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić Suaresu: Srbija će uvek biti iskren prijatelj Španije


"Ovo je vaša kuća, Predsednistsvo je vaš dom. Još malo kada porastete, a i već danas, da budete najbolji ambasadori srpskog naroda i srpske države, a mi ćemo da se borimo kada postanemo malo bogatiji i uspešniji da se vratite u otadžbinu, da svojoj zemlji i svom narodu date ono najbolje što ste mogli da naučite. Želeo bih da zavolite Srbiju, da znate da je to vaša otadžbina, čuvate srpsku kulturu, a mi ćemo u tome koliko možemo pomoći", naglasio je on.


Manifestacija Svesrpski dečji sabor je prvi put održana prošle godine, sa idejom da je jednom godišnje okupe deca iz rasejanja, kako bi upoznali Srbiju, kao zemlju svog porekla, srpsku kulturu i istoriju.


I ove godine manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a u organizaciji grada Beograda i Ministarstva spoljnih poslova, uz podršku Ministarstva kulutre.


Planirano je da deca posete Tršić, ako i značajne državne institucije u prestonici.DECA IZ DIJASPORE: RADUJEMO SE SVAKOM DOLASKU U SRBIJU

"Volela bih da se jednog dana preselim iz Francuske u Srbiju i da ovde živim. Malo, pomalo sve ide na bolje", kaže Ana koja je rođena i živi u Parizu, a koja je danas sa više od 100 dece srpskog porekla iz dijaspore bila gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru manifestacije "Svesrpski dečiji sabor".

Ana tečno, ali sa blagim naglaskom, govori srpski koji je naučila uz roditelje, a ističe da je raduje svaki dolazak u Srbiju.

"Posebno mi znači ova manifestacija jer mogu da naučim mnogo toga iz istorije i kulture naše zemlje", kaže Ana.

Nikola Dobrić, koji živi u Sidneju, nije prvi put u Beogradu, a raduje ga što ima priliku da se druži sa vršnjacima srpskog porekla iz celog sveta i da govori srpski.

Kako kaže, srpska deca u Australiji nemaju mogućnost da uče maternji jezik u školi, a srpski je naučio u porodici.

"Sa roditeljima pričam srpski, idemo i u našu crkvu, a nas 30-ak ide i na folklor", priča Nikola koji bi voleo da vidi Kalemegdan i Tvrđavu.

Dodaje da mu je jedna od želja pre dolaska u Beograd bila i da upozna predsednika Srbije i poseti zgradu Predsedništva.

Ana Lena i Martina iz Frankfurta ne kriju oduševljenje susretom sa predsednikom Srbije i obilaskom jedne od najvažnijih državnih institucija.

"Ispunila nam se želja, lepo su nas ugostili, predsednik je vrlo ljubazan, a čuli smo i neke zanimljivosti. Iako smo se navikle na život u Nemačkoj, srećne smo svaki put kada dođemo u Srbiju", kaže Ana Lena.

Za Milicu Keču i Nevenu Jelačau iz okoline Gračaca u Hrvatskoj veoma znači što su deo zanimljive manifestacije Svesrpski dečiji sabor.

"Drago nam je što su pozvana i deca iz Hrvatske, lepo je upoznati nove drugare.

Program je interesantan i mislim da ćemo se lepo provesti i da ćemo kad se vratimo probuditi i kod ostalih želju da posete Srbiju", kažu Milica i Nevena.

Pre susreta sa predsednikom Vučićem, generalni sekretar Predsednika Republike Nikola Selaović je upoznao decu sa istorijatom zdanja na Andrićevom vencu.

Ispričao im je da se zgrada nekada zvala Novi dvor za koji je 1911.godine kamen temeljac postavio kralj Petar I Karađorđević i da je od 1990.godine sedište Predsednika Srbije.

Selaković je deci pokazao žuti salon u kojem se odvijaju radni sastanci predsednika sa stranim delegacijama i objasnio im simboliku tri zastave koje se nalaze u prostoriji - državne zastave Srbije, predsedničke zastave "standarda" i zastave EU.

Gosti su imali priliku da nauče da zastava "standarda",koja je kvadratnog oblika sa grbom kojk je osmislio poznati srpski političar i diplomata Stojan Novaković, predstavlja predsednika države i da je u prošlosti bila dvorska zastava dinastije Obrenović koju su nasledili i Karađorđevići.

Selaković je, zatim, decu uveo u zeleni salon gde im je pokazao dela najznačajnijeg srpskog slikara 20.veka Save Šumanovića i ispričao im najzanimljivije detalje iz života poznatog umetnika.

Obilazak je nastavljen u svečanoj trpezariji u kojoj se nalaze portreti najznačajnijih srpskih vladara kao što su knez Miloš Obrenović, knez Mihailo Obrenović, kralj Aleksandar I Karađorđević...

Reč je o delima Paje Jovanovića koja su, naglasio je Selaković, od neprocenjive vrednosti.

Učesnici Svesrpskog dečjeg sabora su deca uzrasta od 10 do 14 godina iz Nemačke, Velike Britanije, SAD, Australije, Norveške, Francuske, Švedske, Rumunije, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije.