Srbiju i Kinu karakteriše sveobuhvatno partnerstvo i snažno prijateljstvo, kao i obostrani cilj da se realizuju postignuti dogovori i unapredi saradnja, ocenjeno je danas u Beogradu u razgovoru ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića i članova delegacije Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa koju predvodi Sijao Huijen.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Ružić je, kada je reč o unapređenju ljudskih i manjinskih prava, istakao da je protekli period bio označen unapređenjem zakonodavnog okvira za njihovo ostvarenje u Srbiji, i podsetio da su 4. novembra prošle godine održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

PROČITAJTE JOŠ - Manjine birale bez incidenata

"U Srbiji sada postoje 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina i bogatiji smo za još dva saveta - ruske i poljske manjine", rekao je ministar Ružić i dodao da je pred izbore u Poseban birački spisak upisano 510.000 birača, pripadnika nacionalnih manjina.

Dodao je da je Srbija izuzetno napredna kada je u pitanju oblast manjinskih politika u odnosu na zeml?e Evropske unije, kao i da često dobija pohvale iz sveta za rezultate iz ove oblasti.

PROČITAJTE JOŠ - Ružić: Ove godine više sredstava za nacionalne manjine

"Omogućili smo pravo na upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične knjige, uredili smo da se posebno obrati pažnja na zapošljavanje pripadnika manjina, toponime ispisujemo na jeziku manjine koja broji 15 odsto stanovništva u toj zajednici i, konačno, unapredili smo rad nacionalnih saveta uz fokus na smanjenje prekomerne politizacije", podvukao je Ružić u razgovoru s kineskim parlamentarcima.