POZICIJA Srbije u Četvrtoj industrijskoj revoluciji koja se tiče života svih njenih građana, kao i mesto nauke i prosvete u njoj glavna tema je knjige "Srbija 4.0 - budućnost koja se ne sme propustiti" prof. dr Radivoja Mitrovića, dekana Mašinskog fakulteta u Beogradu. Reč je o nizu ogleda i članaka nastalih u poslednje dve decenije.

- Svakog dana stiže mnogo novih znanja, ona se moraju pratiti. Koncept celoživotnog učenja mora se usvojiti, a što ga pre usvojimo biće bolje za sve - rekao je prof. Mitrović u sredu na promociji svoje knjige u Rektoratu Beogradskog univerziteta. - Život se ubrzava, moramo da živimo kao sav normalan svet. Čeka nas mnogo izazova i problema, ali oni ne muče samo nas ili region, nego planetu. Želeo sam da vidim šta danas možemo da uradimo da bi nam sutra bilo bolje.


PROČITAJTE JOŠ: DONACIJA OD 23 PLASTENIKA: „Solidarnost za Kosovo“ nastavlja da pomaže Srbima na KiM

Rektorka Ivanka Popović istakla je da je važan multidisciplinarni pristup nauci i zajedničko delovanje inženjera i naučnika sa društveno-humanističkih nauka, a da je knjiga profesora Mitrovića podsticaj za to.

- Autor prati šta se događa u našoj sredini i zapaža koliko je teško sprovesti promene. Ali, kroz celu knjigu provejava optimizam - rekla je rektorka Popović.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković naveo je da se u knjizi govori o revitalizaciji proizvodnje hrane, tehnološkom razvoju, rangiranju našeg univerziteta u odnosu na svetske, da su tu i zanimljiva poređenja privatnih fakulteta u SAD i Engleskoj sa našim, da je iznet jasan stav o tome kako je novi Zakon o visokom obrazovanju pripreman na neodgovarajući način...

O knjizi su govorili i profesor Filozofskog fakulteta Milanko Govedarica, Zoran Živković iz Zavoda za udžbenike koji je i izdao ovu knjigu, a video-porukom se obratio profesor Dragan Đurđanović sa Univerziteta u Teksasu.


PROČITAJTE JOŠ: Kuburović: Uvođenje elektronske aukcije rešiće mnoge dileme


KAKO JE SRBIJA RANGIRANA

U KNjIZI se navode i sledeći podaci:

- Na spisku Svetskog ekonomskog foruma od 148 zemalja, Srbija je po sposobnosti usvajanja inovacija - 133, saradnji univerziteta i privrede - 104, izdavajanju kompanija za istraživanje i razvoj - 127, kvalitetu obrazovnog sistema - 111, u raspoloživosti naučnika i inženjera - 85, dostupnosti interneta u školama - 84, upisu na univerzitetsko obrazovanje - 50, kvalitetu matematičkog i naučnog obrazovanja - na 55. mestu. A prema poverenju u političare - na 120.