Odgovor Filipa Rodića, kolumniste "Novosti", glavnom uredniku "Nedeljnika" Veljku Laliću prenosimo u celosti:

"Ozbiljan problem, i to ne samo "zanatski" jeste to što je Veljko Lalić rekao stvari zbog kojih sam ga kritikovao, a ne napadao, kako se to njemu učinilo zbog, priznaću, nepotrebne upotrebe reči "genije". Iz njegovog odgovora, onoga što je rekao i onoga što sam ja napisao proizlazi da ga ja bolje citiram nego što on citira samoga sebe.

"Ne znam gde je pronašao da sam protiv toga da se Crkva izjašnjava, kada sam rekao "da me nervira što se od svih nas pojedinačno traži da se izjašnjavamo", uključujući i Crkvu čiji je stav poznat hiljadu godina", navodi on. Tačni citati s "Prve" glase:

- Sada imamo taj problem da o Kosovu mora da se izjasni i Crkva. Sada vidimo da se traži jedno veliko izjašnjavanje o Kosovu. Ja sam dosta protiv toga i mislim da u toj priči, na primer, taj referendum je nešto o čemu sam ja napisao da može da bude jedna od najopasnijih stvari koje možemo da napravimo.

- Mislim da je to jako sada jedan opasan stav u kojem vidim da se sada nameću stavovi i da se sad Crkva izjašnjava o tome. Dakle, ne može Crkva da se izjasni jel" da posle dve hiljade godina o Kosovu na jedan drugi način.

Nigde Lalić nije pomenuo da ga nešto nervira nego da se nečemu "dosta protivi". Nije pominjao ni "pojedinačno izjašnjavanje" nego je rekao "referendum".

Pročitajte još - VELjKO LALIĆ O KOLUMNI FILIPA RODIĆA: Puzeća neistina

Nigde mu nisam pod citatom pripisao da je rekao da je referendum "štetna glupost". Naprotiv, jasno sam naveo da on to "otprilike reče", pošto je kao primer naveo za nas naizgled potpuno banalno poređenje sa švajcarskim kravama. Iz celog njegovog izlaganja dalo se zaključiti da nipodaštava referendum kao pojavu, ali odlično ako nije tako.

U kolumni se nisam osvrnuo na ideju kako bi referendum predstavljao ponižavanje naroda. Pošto samog sebe ne citira precizno, ponoviću šta je rekao: "Ukoliko vi tražite od naroda da se ponizi, zašto bi se narod ponižavao posle 30 godina grešaka politike, i da sad narod izađe i kaže da li želi da se odrekne Kosova, a vi treba da mu kažete koliko će da košta." Prvo, raspisivanje referenduma o ovom pitanju jeste ustavna obaveza, a ne nekakav sadizam ili pranje ruku, što Lalić, izgleda, tvrdi. Drugo, otkud zna da bi se narod na tom referendumu "odrekao Kosova" i tako se ponizio?

Pitanje "koštanja Kosova" Lalić elaborira: "Kada biste na referendumu rekli da svako ko je za Kosovo mora da plati neki novac (...). Pa kada biste rekli evo ko da sto evra, svaki građanin ili po porodici 300 ili 400 evra da onda glasa." Dakle, svako ko smatra da Kosmet treba da ostane u okviru Srbije treba to i da plati.

Nisam nameravao da ga na bilo koji način "diskriminišem kao liberala". Prvo, on se sam tako deklarisao, a drugo, kako liberali u našem društvu mogu biti diskriminisani?

Pročitajte još - NEĆE MOĆI: Puzajući liberalizam

Šta sam mu imputirao pominjanjem "intervjua" s Donaldom Trampom? Da li je bilo problema s tim, ili nije? Iskoristio bih priliku i pitao ga zašto nije tužio "Pais", zbog "krađe" "ekskluzivnih kolumni" koje je za "Nedeljnik" pisao Mario Vargas Ljosa i objavljivao ih znatno pre "Nedeljnika"?

Iskreno, ne mislim da je on "zli plaćeni liberal". Naprotiv, više mi liči da stvari koje govori - govori iz ubeđenja. To što ja mislim da su njegova ubeđenja pogrešna, a argumentacija umnogome nesuvisla, to je druga stvar.

Na kraju, nije tačan njegov zaključak da nisam za polemiku. Naprotiv, jesam i pozivam ga da je nastavi."