VELjKO LALIĆ O KOLUMNI FILIPA RODIĆA: Puzeća neistina

V. N.

ponedeljak, 20. 05. 2019. u 14:00

ВЕЉКО ЛАЛИЋ О КОЛУМНИ ФИЛИПА РОДИЋА: Пузећа неистина

Veljko Lalić Foto Printscreen/ Youtube

Ne razumem novinare koji koriste kolumne da napadaju druge novinare, osim što time pokazuju da imaju problem sa profesijom koja ih nije najbolje prihvatila, rekao je glavni urednik "Nedeljnika"

Reagovanje Veljka Lalića, glavnog urednika "Nedeljnika" na kolumnu Filipa Rodića u "Večernjim novostima" od nedelje, 19. maja, prenosimo u celosti:

"Ne razumem novinare koji koriste kolumne da napadaju druge novinare, osim što time pokazuju da imaju problem sa profesijom koja ih nije najbolje prihvatila.

Nikada ne odgovaram na napade na Tviteru ili marginalnim sajtovima, to smatram delom posla, ali kada sam u nedelju pročitao kolumnu Filipa Rodića u "Večernjim novostima", gde sam radio 13 godina, bio sam zgrožen - s jedne strane nivoom ličnih diskvalifikacija nekoga kome ste posvetili kolumnu (što je zanatski problem), a sa druge lažnim interpretacijama mojih reči (što je već ozbiljan problem).

No, nemam nameru da polemišem sa Rodićem, pošto on i nije hteo polemiku, već sa neistinama koje su iznete u njegovoj kolumni.

Dakle, ništa od toga što je napisao da sam rekao u prelistavanju štampe na TV Prva nisam rekao, osim da "referendum o Kosovu može da bude opasan, pošto se na taj način odgovornost za lošu politiku u poslednjih 30 godina sa političara prebacuje na narod", kao i da "narod ne treba ponižavati jer je - po meni - za nas kosovski mit važniji i od samog Kosova".

Ne znam gde je pronašao da sam protiv toga da se Crkva izjašnjava, kada sam rekao "da me nervira što se od svih nas pojedinačno traži da se izjašnjavamo", uključujući i Crkvu čiji je stav poznat hiljadu godina.

KOLUMNU FILIPA RODIĆA PROČITAJTE OVDE - NEĆE MOĆI: Puzajući liberalizam

Nisam ni pomislio da kažem da je referendum "štetna glupost", a kamoli to rekao, već otvorio pitanje koje se postavlja u Britaniji "da li narod može da donese ispravnu odluku ukoliko nema sve informacije".

On me tačno citira jedino u rečenici "da ne idete kod lekara da mu kažete kako da vas operiše", ali to ne može da znači da je narod neobrazovan, pošto nije neobrazovan ni čovek koji ne zna kako se operiše na otvorenom srcu.

On mene misli da diskriminiše kao "liberala" (o uvredama tipa "genije", ili dvostrukom imputiranju Trampa da ne govorim), što je u njegovom vrednosnom sistemu gore od Hitlera. Zatim prirodno dolaze zaključci da samo odabrani treba da glasaju (gde sam ja to rekao?!), ili da bogati imaju bolju inteligenciju (zar iko ovo može i da pomisli?).

Na kraju, zar sve ovo nije u kontradikciji sa samim tekstom u kojem se ja zalažem "da izabrani političari preuzmu odgovornost za posao koji su sami izabrali"?

Kada u sve ubacite "Džej Pi Morgan", o kojem smo u prelistavanju štampe pričali oko dolaska Folksvagena, dolazi se do konstrukcije u kojoj sam ja zli plaćeni liberal, a on patriota koji od mene brani Kosovo.

Samo nije odgovorio: kako to brani Kosovo? Niti se udostojio da kaže šta misli o referendumu na kojem bi jedino logično pitanje moglo da glasi: "Da li ste za razgraničenje sa Albancima?"

No, o tome Rodić ne želi da polemiše. On vredan prostor koji je dobio u velikom listu koristi kako bi se obračunao sa ljudima koji drugačije misle.

Samo bi mene mogao da preskoči u tim svojim puzećim neistinama, makar u listu u kojem sam se potpisivao punih 13 godina, i čiji čitaoci vrlo dobro znaju moje stavove."

Gostovanje Veljka Lalića na TV Prva možete pogledati ovde:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije