Sekulić: Za 2021. poslednji put odloženo obeštećenja u novcu

Tanjug

18. 05. 2019. u 23:20

Секулић: За 2021. последњи пут одложено обештећења у новцу

Strahinja Sekulić,Foto Tanjug

Izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine pomeren je rok za isplatu akontacije obeštećenja na 2021. godinu, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić
Izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine pomeren je rok za isplatu akontacije obeštećenja na 2021. godinu, a mislim da će to biti poslednje odlaganje koje se odnosi na obeštećenja u novcu, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je za magazin Biznis objasnio da je do pomeranja datuma došlo jer je naturalna restitucija još u toku, ali je najavio da će za naredne dve do dve i po godine svi zahtevi za vražanje imovine u naturi biti rešeni, čime će svi oblici obeštećenja biti okončani.

Strahinja Sekulić je kaže da će tako nakon više odlaganja početi isplata novčanog obeštećenja u procesu restitucije, u slučajevima u kojima nije bilo moguće vraćanje imovine u naturi.

Sekulić napominje da ne postoji opasnost da imovina koja je mogla da bude vraćena u naturi u međuvremenu bude prodata i da tako vlasnici ili njihovi naslednici budu oštećeni, jer, tvrdi, zakon to ne dozvoljava.

"Svako raspolaganje imovinom koja je predmet restitucije je ništavno. Ko to uradi, ozbiljno krši zakon. Pre svake prodaje i namere da se proda neka imovina postoji obaveza države, lokalne samouprave i Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, da od Agencije traže informaciju o tome da li je određena imovina predmet restitucije i mi imamo obavezu da na takav upit odgovorimo", objašnjava.


Onaj ko bi usudio da ipak proda takvu imovinu, dodaje Sekulić, morao bi kasnije da isplati punu tržišnu cenu starim vlasnicima odnosno naslednicima.

Napominje i da je sve manje tužbi pred domaćim sudovima po osnovu kršenja zakona, a kada je reč o Evropskom sudu za ljudska prava, takvih tužbi za sada nema.

Sekulić navodi i da još nije utvrđen koeficijent po kojem će biti obračunata vrednost imovine za koju će država dati novčano obeštećenje i dodaje da će se uslovi za isplatu steći kad koeficijent bude utvrđen.

Pročitajte još - RESTITUCIJA NI BLIZU KRAJA: Građani traže 100.000 hektara


"Agencija i dalje donosi rešenja o pravu na obeštećenja po dinamici koja je utvrđena i do sada je rešeno 95 odsto zahteva. U ovom trenutku napredujemo kada je reč o vraćanju poljoprivrednog zemljišta, sve prepreke su otklonjene i to ne samo u postupku restitucije već i u evidenciji poljoprivrednog zemljišta i njegovog upravljanja", rekao je Sekulić.

Podsetivši da je Vlada donela uredbu po kojoj poljoprivredno zemljište konačno može da se vrati, što je olakšalo i ubrzalo proces restitucije, on je naveo da je oko 60 odsto poljoprivrednog zemljišta od ukupnog broja zahteva vraćeno, a za dve do tri godine, dodaje, biće više od 90 odsto.


Sekulić očekuje da za dve godine bude završen i proces vraćanja imovine prema Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtava Holokausta koji nemaju žive naslednike, a prema kojem je do sada jevrejskim opštinama širom Srbije vraćeno 111 objekata.

"Jedan deo zahteva je bio neosnovan, ima dosta zahteva za povraćaj poljoprivrednog zemljišta, ali pošto nema živih naslednika, obaveza je da proverimo da li su zahtevi osnovani, odnosno da li se radi o posledicamaoduzimanja imovine žrtvama Holokausta ili po nekom drugom osnovu. Zakon ima dve mogućnosti: prva, da se vrati imovina Jevrejskoj zajednici, a kasnije, u slučaju da se jave naslednici Jevrejska zajednica ima obavezu da im tu imovinu ustupi", rekao je Sekulić.


Kaže i da mora da se iznađe mehanizam kojim će se utvrditi vrednost 883 oduzeta preduzeća u procesu restitucije.

"Dajemo procene gde je moguće, ali je problem za ona preduzeća koja su oduzeta, a za koja ne postoje bilansi stanja. Zajedno sa Ministarstvom finansija radićemo na metodologiji koja će biti najpreciznija kako bismo utvrdili koliko bi ona sada vredela", rekao je Sekulić.

Prema njegovim rečima, zatvaranje procesa restitucije je jako bitno i još se razmišlja kako da se to izvede jer je u pitanju težak proces. Prema njegovom ličnom predviđanju, u naredne tri do četiri godine Agencija za restituciju će doneti prvostepena rešenja, a zatim će se čekati drugostepene odluke sudova još godinu, godinu i po dana.

"Na kraju nas očekuje zatvaranje procesa restitucije i to tako da država više ne bude izložena bilo kakvim naknadnim zahtevima, ali i da se sagledaju svi mogući vanredni pravni lekovi koji mogu biti donošeni u tom roku i da država može adekvatno pravno da odgovori", zaključio je Sekulić.

U skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (građanska restitucija), Agencija za restituciju je za sada vratila bivšim vlasnicima 4.620 poslovnih prostora, 982 stana i 1.049 zgrada. Agencija je rešenjima vratila bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima i 419 hektara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 48.602 hektara poljoprivrednog zemljišta i 5.566 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Crkvama i verskim zajednicama vraćeno je vlasništvo nad 60.133 hektara zemljišta i 92.560 kvadratnih metara objekta, kao i umetnička slika "Portret Mihajla Pupina", rad Uroša Predića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nenad

18.05.2019. 23:52

Direktor Agencije je veoma uverljiv u prici o svom zakonitom radu, ali to nije istina. Svojim odlukama koje je kasnije prihvatilo i Ministarstvo finansija, ali Upravni sud, da ukoliko neko od zakonskih naslednika ne podnese zahtev za vracanje imovine, tu imovinu niko nije trazio i ako su drugi naslednici podneli zahteve i isti udeo odbijali da vrate cime su bez zakonskog osnova ostetili hiljade korisnika restitucije i povredili Ustavno pravo iz cl.32 Ustava. Za ovako krsenje ostavka je nemnovna.