Vulin: Odbrambena industrija je strateška grana privrede

Tanjug

petak, 17. 05. 2019. u 18:50

Вулин: Одбрамбена индустрија је стратешка грана привреде

Foto Ministarstvo odbrane

Svečanom akademijom u Domu kulture u Lučanima preduzeće „Milan Blagojević - Namenska“ obeležilo je 70 godina od osnivanja, a ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je to preduzeće delilo sudbinu svoje zemlje, svog naroda i pokazalo da i u najtežim tr
Svečanom akademijom u Domu kulture u Lučanima preduzeće „Milan Blagojević - Namenska“ obeležilo je 70 godina od osnivanja, a ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je to preduzeće delilo sudbinu svoje zemlje, svog naroda i pokazalo da i u najtežim trenucima i u najtežim vremenima ima hrabrosti i snage da se uspravi.

Veliki jubilej, 70 godina neprekinutog trajanja u teškim vremenima, teškim uslovima, rušeni, pa iznova obnavljani, nešto je čime ne mogu da se pohvale druge fabrike pa i drugi narodi, istakao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je dodao da je to jedna od najboljih fabrika odbrambene industrije Srbije, koja najveći deo svog plasmana ostvaruje u instranstvu, kroz izvoz i time doprinosi rezultatima čitave naše industrije.

PROČITAJTE JOŠ - ODBRAMBENA INDUSTRIJA SRBIJE: Vojne fabrike u jednoj kući

"Milan Blagojević“ ima jedan poseban zadatak, a to je da na prvom mestu vodi računa o sposobnosti Vojske Srbije, jer on postoji da bi Vojska Srbije bila naoružana, bila spremna i sigurna da brani svoju slobodu. U skladu sa smernicama predsednika Vučića i u skladu sa politikom koju je vodio kao predsednik Vlade, Ministarstvo odbrane će nastaviti da sarađuje sa „Milanom Blagojevićem“ i nastaviće da ulaže i u „Milan Blagojević“ i u odbrambenu industriju Srbije", rekao je Vulin.

Kako ministar naglašava, odbrambena industrija Srbije je strateško opredeljenje, strateška grana koja mnogo znači i Vojsci i čitavoj državi.

PROČITAJTE JOŠ - Vulin: Odbrambena industrija Srbije raste, država nastavlja sa ulaganjima

"Vojsci znači zato što smo u stanju da se sa ovakvim kolektivima opremamo i naoružavamo po daleko nižim cenama nego što bi to bilo moguće na svetskom tržištu i da na taj način održavamo korak za drugim vojskama sveta, a da ne moramo da opterećujemo državni budžet u tolikoj meri. Znači i čitavom našem narodu, znači i čitavoj našoj zemlji", naveo je Vulin.

Ponovio je da će se ulaganja u odbrambenu industriju i „Milan Blagojević“ nastaviti, a kao preduslov koji je neophodan za svaki ekonomski uspeh, ministra ističe političku stabilnost, jer „čuvajući političku stabilnost, čuvajući sigurnost i mir ove zemlje, mi možemo da se razvijamo i možemo da napredujemo“, poručio je ministar Vulin.

PROČITAJTE JOŠ - Počela probna proizvodnja u novoj fabrici u Lučanima

Izloživši ukratko prepreke i izazove na koje je preduzeće „Milan Blagojević - Namenska“ nailazilo u proteklih 70 godina poslovanja, generalni direktor Radoš Milovanović posebno je istakao ono čime se preduzeće danas ponosi.

"Poslednjih 10 godina proteklo je u neprekidnoj borbi za unapređenje tehnologije, poboljšanje uslova rada i podizanja kvaliteta proizvoda, opstanku i osvajanju novog tržišta. Danas smo ponosni jer smo samopregornim, danonoćnim radom uspeli da srpski barut postane svetski brend. U jakoj i oštroj konkurenciji osvojili smo tržišta na pet kontinenata. Izvozimo u više od 30 zemalja sveta. Istovremeno, uspevamo da zadovoljimo sve potrebe Vojske Srbije. Naš prvi zadatak je proizvodnja energije koja pokreće čitavu industriju naoružanja i vojne opreme naše zemlje", rekao je Milovanović.

Kako Milovanović ističe, Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj i ulogu tog preduzeća i ulaganjima podržala njegov razvoj.

U znak zahvalnosti a saradnju, podršku i poverenje u proteklom periodu, preduzeće "Milan Blagojević - Namenska" dodelilo je plakete najistaknutijim institucijama i poslovnim partnerima.

Plaketu, koju je dobilo Ministarstvo odbrane, primio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a generalni direktor Milovanović uručio je plakete i predstavnicima Vojne kontrole kvaliteta Ministarstva odbrane, Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije, preduzeća "Prvi partizan - Užice“, "Sloboda - Čačak“, "Krušik - Valjevo“, Tehničkog remontnog zavoda - Kragujevac, firmi "EMCO" iz Bugarske, "Romarm" iz Rumunije, "Igman" i "Pretis" iz Bosne i Hercegovine, "Eurobusineš" iz Mađarske.

Priznanje Ministarstva odbrane, dodeljeno preduzeću "Milan Blagojević - Namenska" i plaketu koja je za lični doprinos razvoju i napretku preduzeća dodeljena generalnom direktoru tog preduzeća, Radošu Milovanoviću uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Preduzeću iz Lučana, koje je važan deo odbrambenog sistema Republike Srbije i zamajac razvoja Opštine Lučani, dodeljeno je i tradicionalne priznanje Privredne komore Srbije, koje je generalnom direktoru preduzeća uručila Nermina Ljubović.

Svečanosti su prisustvovali i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, brigadni generali Siniša Kresović i Milan Popović, brojni predstavnici firmi odbrambene industrije, poslovni partneri i gosti iz Srbije i inostranstva.

U umetničkom delu današnje svečanosti, nastupili su vokalni solisti Katarina Božić i Oliver Njego u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije