Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona Jorganom Endrjusom o daljem unapređenju saradnje u oblasti borbe protiv narkotrafikinga.

Stefanović upoznao je sagovornika sa rezultatima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo u borbi protiv trgovine narkoticima i naglasio da je srpska policija tokom 2018. godine zaplenila više od četiri tone droge, kao i da je za samo četiri meseca ove godine oduzela više od dve tone narkotika, stoji u saopštenju MUP-a.

Zahvalivši se Vladi SAD na dosad pruženoj pomoći, Stefanović je istakao da je ona bila izuzetno značajna za unapređenje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i usavršavanje pripadnika MUP, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine narkoticima i ljudima.

Na sastanku je bilo reči i o daljoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona kroz različite projekte.

Pročitajte još - POSETA NEBOJŠE STEFANOVIĆA SAD: TERORIZAM GLOBALNI PROBLEM

Ministar Stefanović posebno je istakao zainteresovanost za održavanje obuka za srpske policajce u oblasti borbe protiv korupcije, trgovine ljudima, kao i na polju finansijskih istraga i visokotehnološkog kriminala.

Zamenik pomoćnika sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona Jorgan Endrjus istakao je da je srpska policija pouzdan partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala i da je zadovoljstvo raditi sa njenim pripadnicima.

Endrjus je pohvalio rad srpske policije i konstatovao da je ona uložila dosta napora u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na sastanku je bilo reči i o radu policije u zajednici i preventivnom radu sa decom, a ministar Stefanović je upoznao Endrjusa sa projektima koje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije preduzima u pogledu edukacije dece na temu bezbednosti.

Stefanović je posebno istakao predmet „Osnovi bezbednosti dece“, u okviru koga policijski službenici podučavaju učenike prvog, četvrtog i šestog razreda u osnovnim školama kako da se bezbedno ponašaju i zaštite.

STEFANOVIĆ I SIGAL O BORBI PROTIV PRANjA NOVCA


Stefanović sastao se u Vašingtonu, u okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa Sigal Mandelker, podsekretarkom za terorizam i finansijsko-obaveštajnu delatnost Ministarstva finansija.

On je upoznao američku podsekretarku sa konkretnim koracima koje je Republika Srbija preduzela u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, istakavši da su u potpunosti implementirane preporuke FATF-a kako bi naša država bila skinuta sa „sive liste“ ove organizacije.

Potpredsednik srpske Vlade rekao je da je usvajanje više zakonskih i podzakonskih akata u ovoj oblasti donelo i konkretne rezultate u Republici Srbiji. Kako je objasnio Stefanović, značajno je povećan broj presuda za pranje novca pa je od 20. decembra 2018. do 10. aprila ove godine doneto ukupno 15 presuda, piše u saopštenju ministarstva.

Nebojša Stefanović i Sigal Mandelker, Foto: MUP Srbije

Osim usvajanja nove zakonske regulative, značajno su, kako je rekao ministar Stefanović, unapređeni resursi i kapaciteti u borbi protiv pranja novca. On je ujedno dodao da Srbija sarađuje sa SAD, ali i međunarodnim organizacijama u cilju bolje obučenosti ljudi koji su zaduženi za suzbijanje ove vrste kriminala.

Takođe, prema rečima potpredsednika srpske Vlade, naša zemlja je izradila nacionalnu procenu rizika kojom se rukovodi u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, stoji u saopštenju MUP-a.

Američka podsekretarka Sigal Mandelker pohvalila je posvećenost Republike Srbije u ovoj oblasti i istakla neophodnost saradnje naših država na ovom polju.