Propust, objektivni razlozi ili politički motivi? Koji je razlog što i dve decenije od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju nismo prebrojali žrtve najvećeg zločina u našoj novijoj istoriji? Stradale poimence ne znamo, ali dobro znamo da je za 78 dana bilo 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

Koga su ubili? Znaju samo oni koji su ostali da ih se sećaju i oplakuju. Mi ostali ćutimo, procenjujemo, odlažemo... Tako smo odlagali i ćutali i o Jasenovcu.

Na nezvanične procene o 2.500 stradalih civila i oko 1.000 vojnika i policajaca odgovorila je svojevremeno u svom stilu Nataša Kandić i njen Fond za humanitarno pravo. "Humano" su ih demantovali svojim prebrojavanjem od samo 758 ljudi!

PROČITAJTE JOŠ - TRAŽE POPIS SVIH ŽRTAVA NATO AGRESIJE: Dve decenije bez broja nastradalih

Za dve decenije trebalo je savladati sve prepreke. Kandićke, fondove, međusobne razmirice pre svega iz poštovanja prema porodicama poginulih. Imena i prezimena žrtava morala su postati deo istorijskih čitanki, a ne da se 20 godina bavimo matematičkim jednačinama u kojima je konačan rezultat - nepoznat.

To ne zaslužuju oni koji su životom platili odbranu otadžbine, a kamoli nedužni, nastradali sticajem okolnosti, jer su se u određenom trenutku našli u vozu, na pijaci, u bolnici...

"Nasušno je potrebno da generacije koje danas stasavaju i koje će tek doći znaju za stradanja svog naroda, i da Jasenovac, najveće srpsko stratište svih vremena, uđe u udžbenike, kako nam se istorija ne bi ponavljala", poručio je nedavno u intervjuu "Novostima" akademik Srboljub Živanović.

Da li smo spremni na to ili nam se istorija, ipak, ponavlja?