Žalbe profesora do 24. maja na odluku Komisije da rad Siniše Malog nije plagijat

Lj. B.

sreda, 15. 05. 2019. u 22:22

Жалбе професора до 24. маја на одлуку Комисије да рад Синише Малог није плагијат
Senat Univerziteta u Beogradu raspravljao o odluci Komisije da rad Siniše Malog nije plagijat. Ukoliko bude predstavki, sledeća instanca u ovom slučaju je Odbor za profesionalnu etiku

Svi zaposleni na Univerzitetu u Beogradu (UB) u nastavnom i naučnom zvanju mogu da podnesu inicijalne žalbe na izveštaj Stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka prema kojem doktorat Siniše Malog nije plagijat, a koje će rektorka kao predstavku u ime UB podneti Odboru za profesionalnu etiku.

Ovo je odlučeno na sednici Senata Univerziteta u Beogradu održanoj u četvrtak, a svi članovi su bili jednoglasni u ovoj odluci. Rok do kojeg se žalbe mogu podneti je 24. maj. Senat je ovlastio rektorku Popović da u ime Univerziteta podnese formalni akt na osnovu inicijalnih žalbi, a da bi rektorka reagovala dovoljno je da stigne bar jedna predstavka. Rektorka potom žalbu podnosi Odboru za profesionalnu etiku, a ovo telo ima rok od 120 dana da donese odluku, čime će ovaj slučaj biti okončan.

Pročitajte još - Stručna komisija Univerziteta: Doktorat Malog nije plagijat

- Ovo je način kako Senat može da obezbedi potpunu otvorenost i transparentnost ovog postupka. Mislim da smo dali potpuno otvorenu situaciju da oni koji su kompetentni mogu da podnesu inicijalnu žalbu i da u potpunom poverenju znaju da će one u celosti biti prosleđene kome treba - istakla je rektorka Popović. - Univerzitet je institucija od javnog značaja i naš zadatak je da je čuvamo i unapredimo. Mi kao narod nemamo dobru tradiciju čuvanja naših institucija. Ne treba da dozvolimo dalje slabljenje institucije, a za to je potreban jedinstven stav.

Na sednici Senata raspravljalo se i o novim studijskim programima, pa je tako usvojen predlog da se na Mašinskom fakultetu u Beogradu uvede novi smer - IT u inženjerstvu, na koji bi se upisalo 60 studenta od čega 20 na budžet i 40 samofinansirajućih.

Raspravljalo se i o uvođenju smera na FON "menadžment u upravi", gde se kao problem postavila matičnost, pa je odluka odložena za narednu sednicu Senata.

Senat je odlučio i da produži radni odnos za 15 profesora Beogradskog univerziteta prvi put na dve godine.

PRAVILNIK ZA UPIS INVALIDA

Univerzitet u Beogradu usvojio je pravilnik za upis kandidata sa invaliditetom. Formirana je komisija koja će kandidatima koji nemaju utvrđen status o invaliditetu izdavati rešenje sa kojim će oni da se prijavljuju na konkurs. Kandidati već mogu da podnose prijave poštom ili lično Centru za invalidne osobe. Rok je 1. jun, nakon čega će Komisija doneti rešenje sa kojim će oni da se prijavljuju. Oni će se upisivati u okviru kvote od jedan odsto mesta za invalide od ukupnog broja kandidata.