STEFANOVIĆ SA AMERIČKIM KOLEGOM: Zajedno protiv terorizma

Z. U.

sreda, 15. 05. 2019. u 15:09

СТЕФАНОВИЋ СА АМЕРИЧКИМ КОЛЕГОМ: Заједно против тероризма

Nebojša Stefanović i Kevin Mekalinen / Foto Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova u posetI Sjedinjenim Američkim Državama. Memorandum o razumevanju omogućiće bržu razmenu informacija

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je u Vašingtonu, u okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom o unapređenju policijske saradnje dveju zemalja. Reč je o prvom sastanku jednog srpskog ministra policije sa američkim državnim sekretarom zaduženim za unutrašnje poslove.

Stefanović i Mekalinen potpisali su Memorandum o razumevanju između dve vlade o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija. Ovaj akt omogućiće bržu razmenu informacija o migrantima, ali i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima, što će doprineti većoj bezbednosti dve države.

Ministar Stefanović je naglasio je zainteresovanost za unapređenje policijske saradnje, posebno u oblasti iregularnih migracija i terorizma.

- Srbija se nakon rata na teritoriji bivše Jugoslavije suočila sa nekoliko stotina hiljada srpskih izbeglica, koje su proterane sa svojih ognjišta, pa je bila svesna pozicije migranata koji su uglavnom pobegli iz ratom zahvaćenih područja 2015. i 2016. godine - rekao je Stefanović američkom kolegi.

Američki državni sekretar Mekalinen naveo je tokom sastanka da je napravljen korak napred u saradnji dveju policija, ali i da postoji dosta prostora za njeno unapređenje. On je pozdravio spremnost Srbije da se bori protiv iregularnih migracija, potencijalnog terorizma i organizovanog kriminala.

Tokom posete Vašingtonu Stefanović se sastao i sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga (DEA). Sa njenim direktorom Utamom Dilonom razgovarao je o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnje srpske policije sa pripadnicima DEA.

ZAPLENE NARKOTIKA

AMERIČKE kolege Stefanović je upoznao sa činjenicom da su pripadnici MUP Srbije tokom 2018. godine zaplenili više od četiri tone narkotika i dodao da su u ovoj godini rezultati još bolji, imajući u vidu da je srpska policija, za samo četiri meseca, oduzela više od dve tone droge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije