Uzbunjivač pred Vrhovnim sudom

V. C. S.

14. 05. 2019. u 11:02

Узбуњивач пред Врховним судом

Foto Ž. Knežević

Pravna borba bivšeg direktora Hitne pomoći

BORKO Josifovski, nekadašnji direktor Hitne pomoći u Beogradu i uzbunjivač, koji je svojevremeno obznanio veze između pojedinih lekara hitne službe i mrtvozornika, i zbog toga ostao bez posla, tražiće ove nedelje od Vrhovnog suda Srbije reviziju postupka. Josifovski je nezadovoljan presudom beogradskog Apelacionog suda, koji je preinačio prvostepenu odluku Višeg suda iz 2018. godine, i zahtev Josifovskog odbio kao neosnovan.

Pročitajte još - Država sabotirala lekara uzbunjivača

Apelacioni sud nije osporio da je prema Josifovskom preduzeta štetna radnja, jer je kao direktor Hitne pomoći tuženima dostavio podatke o radu zaposlenih koje je smatrao nezakonitim i očekivao da će se po prijavama postupati, što se nije desilo. Ali sudije su smatrale i da mu se ne može pružiti zaštita po zakonu koji nije postojao u to vreme.

Po rečima Vladimira Radomirovića, iz "Pištaljke", koja zastupa Josifovskog, ovaj slučaj je veoma važan za vladavinu prava:

- Tražićemo da Vrhovni sud utvrdi da je trpeo odmazdu zbog prijavljivanja korupcije i da je počinjena štetna radnja u odnosu na njega - kaže Radomirović.

ŠTETNA RADNjA

Britanske organizacije koje se bave zaštitom građana koji ukazuju na kršenje zakona, rekle su nam da su na početku primene zakona o uzbunjivačima imale sličan slučaj, a sud je zauzeo stanovište da je nepostupanje po prijavi uzbunjivača štetna radnja prema njemu - kaže Radomirović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Никола У.

14.05.2019. 12:08

Судство НЕЋЕ да пружи заштиту човеку који је објавио народу то што, иначе, СВИ знамо, па га банда спржила из освете????! А да је ћутао, ставио паре у џеп и одзујао даље, то би било ОК??????

f

15.05.2019. 14:27

jel to onaj av av "vrhovni sud" sto je "presudio" da je ok da se krade penzionerima deset posto ? e, taj ce da ga spase ...