POVODOM 20. godišnjice agresije NATO na SFRJ, novinarka TV Prva Nataša Jovanović snimila je dokumentarni film o Zoranu Radosavljeviću, hrabrom pilotu koji je tragično nastradao u 34. godini, braneći naše nebo od nadmoćnijeg neprijatelja. Sa ovim ostvarenjem, pod nazivom "Pilot Radosavljević", osvojila je Gran pri na 14. međunarodnom festivalu "Zlatna buklija" u Velikoj Plani. Počastvovana priznanjem, autorka nam ponosno otkriva da se njene kolege svake godine vraćaju ovenčani nagradama sa raznih festivala. Ove godine se videlo i osetilo, po reakcijama publike, da će ovaj film dobiti nagradu, kaže Nataša, za "Novosti", ističući da su snimatelj Sead Bogućanin, montažer Darko Simić i ona sarađivali kao uigrani tim.

* Koliko je napora bilo potrebno uložiti za snimanje ovakvog ostvarenja?

- Vrlo je teško pokrenuti takvu temu, posle toliko godina, jer se radi o veoma bolnim uspomenama. Sestru pilota Radosavljevića Snežanu Mažibradu dugo sam ubeđivala da pristane da govori pred kamerom, jer je poslednje dve decenije novinari zovu i svake godine ona oživljava sećanje na pokojnog brata. Međutim, ove godine smo napravili film u znak sećanja na njegov herojski čin. Zamolili smo i Milana Milinkovića, pukovnika avijatičara u penziji, koji je bio zamenik komandantu Radosavljeviću, da pričom oživi uspomene na njega. Svaki put kada bih gledala snimljen materijal u montaži, preplavile bi me nove emocije.

Pročitajte još - SESTRA PILOTA MAJORA ZORANA RADOSAVLjEVIĆA O PREDLOGU VUČIĆA: Beskrajno sam ponosna i tužna

* Kako ste uspeli da dramatizujete film?

- Bilo je teško izmontirati film, jer nismo imali snimke tog kobnog leta, već samo snimke naleta "migova 29" iz naše arhive i fotografije koje smo dobili od Snežane, samo na taj način smo mogli da dramatizujemo ovo ostvarenje. Posle emitovanja priče o pilotu Radosavljeviću, zvalo nas je mnogo gledalaca koje je pogodila ova tema i koje je zabolela nepravda. Mada sam planirala da uradim i film o Milenku Pavloviću, do momenta kada je trebalo da pošaljemo film na festival, bio je gotov samo deo o Radosavljeviću. Ipak, poslali smo ga na insistiranje montažera Darka Simića.

Nataša Jovanović

* Kakve su bile reakcije gledalaca?

- Posle emitovanja filma, zvalo nas je mnogo ljudi koje je pogodila ova tema i koje je zabolela nepravda. Zoran tog dana, po rasporedu, nije morao da bude na aerodromu, ali je osećao da je to njegova dužnost. Poleteo je u paru sa kolegom Milenkom Pavlovićem i kada su preleteli granicu sa Bosnom, pogodili su ih avioni NATO. Milenko je preživeo, ali je kasnije poginuo u saobraćajnoj nesreći.

MINI UMETNIČKO DELO

DARKO Simić, dobitnik nagrade za najbolju montažu ovog dokumentarca, otkrio nam je da ga veoma zanimaju istorijske teme, koje imaju veze sa našim podnebljem i istorijom novijeg datuma čiji smo mi svedoci bili.

- Kruna ovog istorijskog dokumentarnog filma je sagovornik koji je preživeo ono na šta se odnosi tema dokumentarca. Tako smo mogli da izgradimo dokument, slobodno mogu da kažem mini umetničko delo u trajanju od 12 minuta. Milan Milinković nam je rekao da je film nešto najbolje što je gledao na ovu temu - kaže Simić.