PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


SVETI arhijerejski sabor je u više navrata, a posebno na zasedanju u maju 2018. godine, uputio poruku povodom stanja na Kosovu i Metohiji, koja sadrži i zajednički stav svih naših episkopa o očuvanju celovite pokrajine u sastavu Republike Srbije. Ubeđen sam da se ništa bitno nije promenilo od prošle godine.

To, za "Novosti", ističe Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoevropski gospodin Luka, koji učestvuje na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve.

* Postoji li u Svetom arhijerejskom saboru jedinstvo kada je reč o sudbini Kosova i Metohije?

- Postoji apsolutno jedinstvo. Naravno, reč je o složenim i specifičnim temema, i svaki od episkopa slobodno i nijansirano na svaku od tema iznosi i lično mišljenje koje doprinosi izgradnji zajedničkog stava.

PROČITAJTE I: Za obnovu palate SANU šest miliona evra

* Kakvu odluku očekujete na Saboru oko crkve u Ukrajini i odluke Carigradske patrijaršije u tom smislu?

- Naš Sabor je već na jesenjem zasedanju u novembru 2018, izneo svoj stav. Lično nisam bio prisutan na zasedanju zbog problema sa kretanjem, ali u potpunosti podržavam stav i odluku Sabora. Naša pomesna crkva ima značajnu ulogu u rešavanju ovog bolnog problema. Kroz čitavu našu istoriju mi smo u direktnom i živom opštenju sa Carigradskom patrijaršijom, a sa druge strane u neprekidnoj smo organskoj vezi sa ruskom i slovenskim crkvama. Nama uloga i odgovornost posrednika neminovno pripadaju. Osim toga, zbog izuzetnog ugleda koji naši arhijereji uživaju u bogoslovskom svetu, na nama je i da bogoslovski ponudimo najpravilnije rešenje za nastali problem. Naši episkopi su toga svesni i tome aktivno pristupaju, o čemu svedoče njihovi nastupi i pisanja, u kojima neki mediji neretko žele da vide sukobe, dok je, po mom mišljenju, reč o uobičajeno živoj i neophodnoj razmeni argumenata.

IZBOR PATRIJARHA * KAKVI su izgledi da se nadalje patrijarh srpski bira dvotrećinskom većinom umesto dosadašnjim apostolskim žrebom, i kakav je vaš stav o tome? - Veliki broj primedaba i zapažanja dat je na član o izboru patrijarha, i o tome će se još razgovaati. Dvotrećinska većina nesumnjivo je izraz jednodušnosti koja je dar Svetog duha, sa druge strane, zbog načina na koji je izabran patrijarh Pavle, vezani smo i za izbor žrebom između tri kandidata.

* Hoće li, po vama, doći do promene imena Srpske pravoslavne crkve u Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija? Ako procenjujete da hoće, zbog čega je to važno?

- Pećka patrijaršija je istorijsko i kanonsko ime naše pomesne crkve i danas i tokom prethodnih vekova. Tridesetih godina dvadesetog veka u Kraljevini Jugoslaviji donet je današnji Ustav SPC. Iako nije posebno istaknuto ime Pećka patrijaršija, sam Ustav u uvodnim članovima jasno kaže da se Crkva rukovodi Svetim pismom, predanjem, odlukama Sabora i svetih otaca, i tek na četvrtom mestu odredbama Ustava, te se naziv Pećka patrijaršija podrazumeva. Ustoličenje srpskih patrijarha obavlja se u Peći, čime se na delu samim činom pokazuje gde je crkveno sedište naše crkve.

U ova vremena izrazite geopolitičke nestabilnosti, isticanjem imena Pećka patrijaršija ukazuje se na teritorije koje istorijski pokriva naša pomesna crkva, a tu su, na primer, i Mađarska i sve bivše jugoslovenske republike, štite se naše svetinje na Kosovu od najavljivane albanizacije, i ukazuje na naš istorijski i kanonski kontinuitet i prava koja iz njega proističu, a to je, vidimo i u slučaju crkve u Ukrajini, veoma važno.USTAV CRKVE

* Hoće li se menjati Ustav Crkve, i ako je tako - koje velike promene u tom smislu još očekujete?

- Crkva se rukovodi, kao što i u samom Ustavu piše, Svetim pismom, predanjem, saborima, učenjem otaca... Njen program je jevanđelje, kako je patrijarh Pavle svojevremeno govorio. Odredbe Ustava bi trebalo da prilagođeno društvenoj situaciji iskazuju te nepromenjive istine.