Prikaz "Odbrana slobode", koji su povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu juče u Nišu izveli pripadnici vojske i policije pokazao je da Srbija može da bude sigurna i pouzdana u one koji je čuvaju i one koji brane njenu slobodu, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"Srbi iznad svega cene slobodu. Srbi vole svoju vojsku i vole svoju policiju, svoje strukture bezbednosti, jer znaju da samo ako imamo i svog vojnika i svog policajca i svog sudiju i svog predsednika, možemo da budemo sigurni da ćemo sami odlučivati o sudbini svoje zemlje. Veoma sam ponosan na sve pripadnike vojske i policije koji su pokazali koliko su obučeni, koliko su opremljeni, koliko Srbija može da bude sigurna, mirna i pouzdana", poručio je ministar Vulin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, on je istakao da jučerašnji prikaz nije pokazivanje sile, jer Srbija nema teritorijalnih pretenzija prema svojim susedima, već ukazivanje da je Srbija u stanju da zaštiti svoj narod i svoju slobodu.

Vulin je poručio da se "svi oni koji su Prikaz kritikovali i govorili o njemu kao pokazivanju mišića, kao pokazivanju sile, podsete da Srbija iznad svega ceni slobodu i da ima pravo i razlog da pokaže svoju snagu, da pokaže koliko je napredovala, da pokaže koliko je moćnija i koliko je jača".

"Srbija nema teritorijalne pretenzije prema bilo kome, nema otvorenih pitanja sa svojim susedima. Niko od nas ne treba da se plaši, niko ne treba da strahuje, ali svi treba da znaju da je Srbija u stanju da zaštiti svoju slobodu, da zaštiti svoj način života i zaštiti sve Srbe, bez obzira gde oni budu živeli. Ko nema svoju vojsku, moraće da hrani tuđu. Mi svoju vojsku imamo. Mi svoju policiju imamo. To smo juče, na veliki ponos našeg naroda pokazali", naglasio je srpski ministar odbrane.

VULINU NAJVIŠE PRIZNANjE VAZDUHOPLOVNOG SAVEZA SRBIJE


Ministru odbrane Srbije Aleksandru Vuinu danas je uručeno specijalno priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije "Zlatni orao" za izuzetan doprinos vazduhoplovnom sportu,

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, priznanje je ministru Vulinu uručio predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, u prisustvu članova Upravnog odbora saveza, episkopa pakračko-slavonskog Jovana (Ćulibrka), jednog od osnivača Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade "Arhistratig" i predsednika tog kluba Nenada Kuzmanovića.

Ministar Vulin je zahvalio na dobijenom priznanju, istakavši da je to zapravo priznanje svim pripadnicima Vojske Srbije.

"Želim da zahvalim predstavnicima Vazduhoplovnog saveza Srbije na ovom izuzetno visokom priznanju, jer to nije priznanje meni, to je priznanje svim pripadnicima Vojske Srbije. To je priznanje našoj saradnji i to je priznanje našoj zajedničkoj želji, našoj zajedničkoj strasti prema slobodi Svi oni koji su u Vazduhoplovnom savezu Srbije, iznad svega vole slobodu, baš kao i oni koji su pripadnici Vojske Srbije i koji iznad svega cene i vole slobodu. To je razlog našeg postojanja, to je razlog našeg življenja", rekao je Vulin.

On je naglasio da su svi članovi Vazduhoplovnog saveza Srbije, bilo da su piloti, modelari, padobranci ili jedriličari, veoma važni i za odbranu zemlje.

"Tokom NATO agresije, brojni pripadnici Vazduhoplovnog saveza Srbije branili su svoju zemlju i tako što su se aktivno borili kao padobranci i piloti, ali i tako što su pravili modele koji su zavaravali neprijatelja, a koji su čuvali našu tehniku, koju su čuvali naše ljude. Iznad svega, sve su to ljudi koji vole i cene slobodu. Vazduhoplovni savez Srbije je važna organizacija za borbenu gotovost naše vojske i za spremu naše vojske za odbranu naše zemlje", poručio je Vulin.

Predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović naglasio je da se najviše od svega ponosi saradnjom s vojskom i policijom.

"Lepa je saradnja i s klubovima i s pojedincima, ali s vojskom i policijom svakako najviše. Mislim da bez vojske naša budućnost nije dovoljno svetla... Vi ste to videli i na Balkanskom skoku prijateljstva", rekao je Bulatović, osvrnuvši se na jučerašnji Prikaz sposobnosti Vojske i Policije "Odbrana slobode" u Nišu.

Prema njegovim rečima, Prikaz je lično doživeo kao znak najvećeg nacionalnog dostojanstva.

"Ono što sam juče video u Nišu, kao pripadnik neke generacije koje je prošla sve to, doživeo sam kao najveće lično dostojanstvo i najveće nacionalno dostojanstvo, najveći znak slobode i snage Srbije, u čemu ste vi, kao ministar, vaši saradnici, rukovodstvo naše vojske i policije, na čelu sa izvanredno sposobnim državnikom (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem, učinili i ubeđeni smo da ćete činiti i ubuduće", rekao je Bulatović.

On je naveo da zbog svega što ministar Vulin sa svojim saradnicima čini za dobrobit Vazduhoplovnog saveza Srbije i vazduhoplovnog sporta, nema sumnje zašto se najveće priznanje u sportskom vazduhoplovstvu Srbije dodeljuje baš njemu.

"Malo je poznato da su srpski vazduhoplovci u mnogim disciplinama i igrama najbolji na svetu. Kada nekim svojim prijateljima, zvaničnicima to kažem, oni od mene traže argumente. Argumenti su toliko jasni, pa mi sa gordošću ističemo da su naši paraglajderisti, padobranci, jedriličari, modelari raketni i vazduhoplovni i tako dalje, i svi ostali najbolji na svetu. Kada saberemo koliko imamo klubova, a imamo 60 klubova, koliko imamo takmičara, koliko nas ima kao naroda, to dokazuje da su Srbi vispreni, sposobni, snažni, obrazovani, stručni i spremni da budu u svemu ponajbolji", dodao je Bulatović.