GLAVNI problem Nacrta zakona o agencijskom zapošljavanju, koji predlaže Ministarstvo za rad, jeste u tome što nema garancija da kompanije u Srbiji neće celokupnu radnu snagu iznajmljivati bez ograničenja od agencija koje ih zapošljavaju na neodređeno vreme, smatra Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

Prema prvobitnoj verziji nacrta tog zakona koji je trebalo da bude usaglašen do kraja aprila, ali je vraćen na doradu i nova usaglašavanja, firme bi od agencija mogle da iznajme na lizing najviše deset odsto radnika u odnosu na ukupan broj zaposlenih, a u izuzetnim slučajevima do 30 odsto.


PROČITAJTE JOŠ: Srednja klasa bez para i glasa

- Ima firmi koje rade velike poslove, a imaju samo jednog ili dva stalno zaposlena - rekao je Stojiljković. - Otpor zahtevima sindikata pružaju moćnici koji ne sede u Socijalno-ekonomskom savetu, već van njega, a pritisak kanališu preko Ministarstva za rad i Vlade. Imam utisak da sindikati i Unija poslodavaca sede na sporednom koloseku, a vozovi idu glavnom prugom.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da je farsa da sindikati učestvuju u radnoj grupi za izradu ovog propisa, jer se tekst preradi i posle predloženih rešenja, na isti način kao što je donet i Zakon o radu.

- Sindikati su zasada stopirali usvajanje takvog nacrta, ali pritisak dolazi od predstavnika stranih kompanija, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Američke privredne komore i Saveta stranih investitora i na kraju će se preko skupštinske većine usvojiti tekst koji nismo ni videli - rekao je Mihajlović.

Mihajlović navodi da su sindikati donošenjem zakona o agencijskom zapošljavanju hteli da se uvede red u sadašnje katastrofalno stanje i rad na crno u Srbiji, a na kraju će se to samo ozakoniti.


PROČITAJTE JOŠ: Muku leče kanabisom sa crnog tržišta

JAVNI SEKTOR

SINDIKATI traže da se u Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju precizira i ograničenje zaposlenih preko agencija za javni sektor dok traje zabrana zapošljavanja. Nadaju se da će se naći kompromisno rešenje.