Komora upravnika: Za sanaciju niških zgrada više od deset godina

Beta

06. 05. 2019. u 16:46

Stambene zgrade u Nišu nalaze se u veoma lošem stanju i za njihovu sanaciju biće potrebno deset, 15 godina, rečeno je na Osnivačkoj skupštini Komore profesionalnih upravnika jugoistočne Srbije

Комора управника: За санацију нишких зграда више од десет година

Zgrade u Nišu su u lošem stanju / Foto Tanjug

Stambene zgrade u Nišu nalaze se u veoma lošem stanju i za njihovu sanaciju biće potrebno deset, 15 godina, rečeno je na danas održanoj Osnivačkoj skupštini Komore profesionalnih upravnika jugoistočne Srbije.

Komoru je formiralo 40 profesionalnih upravnika iz Niša i još 30-tak iz okolnih gradova, a to sa ciljem da unaprede svoj rad i stanovanje svih građana na području jugoistočne Srbije.

Predsedavajući Orgnizacionog odbora Osnivačke skupštine Toplica Đorđević rekao je da svi dobro vidimo u kakvom su stanju zgrade, u Nišu i da su, bez namere da bilo koga plaši, čak i opasne za stanovanje.

Đorđević je kazao da je takvo stanje posledica materijalnog stanja u kome se naši ljudi nalaze i njihove nemogućnosti da izdvajaju dovoljno sredstava neophodnih za održavanje objekata.

"Stanovanje na žalost nije među prvim prvim prioritetima i onda kada nema dovoljno para manje se izdvaja za stanovanje. Stanarima svaki iznos koji treba da plate izgleda preveliki, ali zato smo došli u situaciju da su stambene zgrade u veoma lošem stanju", izjavio je Đorđević.

On je rekao da je Zakon o stanovanju i održavanju donet u poslednji čas i treba da omogući da sa to malo para koje vlasnici stanova i lokala imaju bude urađeno što više na održavanju zgrada, liftova i fasada.

"To neće trajati šest meseci ili godinu dana, pred nama je posao od sigurno 10 ili 15 godina", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Komora profesionalnih upravnika jugoistočne Srbije pomoći će upravnicima da sarađuju, razmenjuju iskustva i stalno unapređuju profesiju.

"Ovim putem pružamo šansu vlasnicima stambenog i poslovnog prostora da iskažu svoje nezadovoljstvo i svoje zahteve. Komora će pored ostalih standardnih struktura imati i disciplinsku komisiju i akademiju koja će pružati pomoć upravnicima zgrada iz redova stanara", rekao je Đorđević. ;

Sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Niša Srđan Laketić rekao je da u Nišu postoji dobra saradnja između upravnika zgrada i građevinskih inspektora, i da se upravo zahvaljujući prijavama upravnika zgrada rešavaju mnogi problemi koji se tiču stanovanja, poput zauzimanja zajedničkih prostorija ili prostora koji je predviđen za protivpožarne puteve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Horus

06.05.2019. 17:51

Da, da, slucajno su je nazvali Komora a ne Udruzenje... sve u interesu odrzavanja zgrada... srpska posla. Ko zna razliku izmedju komore i udruzenja, shvatice o cemu pricam.

saleom

06.05.2019. 18:48

I ovi zgubidani i lezilebovici imaju komoru vau kako to jako zvuci hahahahahaha