NEPUNIH mesec dana nakon vežbi organizovanih na KiM, Kfor najavljuje da će narednih dana biti "nekih pokreta njegovih trupa u različitim delovima Kosova". Kako za "Novosti" ističe portparol ove vojne misije, Vinčenco Graso, u pitanju je "samo uobičajena proba raspoređivanja i procedura".

- Situacija je pod kontrolom bez znakova mogućih pretnji - navodi Graso i dodaje da Kfor nastavlja sa vežbama kako bi "bili spremni i garantovali bezbednost i sigurnost svim ljudima na Kosovu".

Iako se u saopštenjima ove vojne misije uvek naglašava "da Srbi sa severa KiM nemaju razloga da budu zabrinuti zbog pokreta trupa", situacija na terenu često ih dematuje. Tako je i pre mesec dana, četrdesetak vojnika Kfora, među kojima i nekoliko oficira sa zastavama Albanije na uniformama, prodefilovalo glavnim šetalištem u Severoj Kosovskoj Mitrovici, što je izazvalo veliki šok kod Srba. I dok su iz Kfora učešće albanskih vojnika pravdali "delom izviđačkih aktivnosti", bez namere da provociraju, meštani severa Kosova njihovu "šetnju" ocenili su kao smišljeni plan za izazivanje straha i zabrinutosti među stanovništvom na severu pokrajine.

Pročitajte još: KFOR najavio probe raspoređivanja trupa na Kosovu: Situacija pod kontrolom, nema pretnji

PROVOKACIJA

ZAJEDNIČKU šetnju sa albanskim oficirima Kfor je objašnjavao argumentima da je Albanija već 10 godina članica NATO. Međutim, vojnici ove zemlje nisu nikada bili deo ove vojne misije, pa je njihovo prisustvo, ipak, za Srbe bilo provokacija.