U OBLASTI slobode medija ima prostora da se situacija popravi. Nadam se da se incidenti poput prebijanja novinarki TV Pink i spaljivanja kuće Milana Jovanovića u Grockoj više nikada neće ponoviti.

Povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija, ovo je u petak izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Siguran sam da mnogo toga moramo da popravimo. Voleo bih da svi novinari imaju iste slobode i da se ne dešava da ih "tuku na radnom mestu" samo zato što drugačije misle, kao što se dogodilo novinarkama Pinka, ali i da se neće ponoviti situacija iz Grocke. Zato je pravna država reagovala na pravi način i uvek će tako da radi i u budućnosti - naveo je Vučić.

Na dan kada novinarski esnaf akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" upozorava svet na uslove u kojima rade mediji, simbolično u pet do podne, u Jagodini su se okupili novinari iz Pomoravlja. Iz grada u kome se dogodilo jedno od najbrutalnijih ubistava novinara u Srbiji oni su zatražili od države da otkrije nalogodavce i ubice jagodinskog dopisnika "Večernjih novosti" Milana Pantića, ali i da rasvetli smrt novinarke Dade Vujasinović.

- Mediji ekonomski propadaju, a pritisci na novinare su sve češći - opomenuo je javnost predsednik Kluba novinara Pomoravlja Dušan Aničić.

Pročitajte još - Novinarima fale sloboda i bolji uslovi rada

Dvadesetak novinara iz redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku je, sa fotografijama ubijenih i nestalih kolega u rukama, u Gračanici obeležilo Svetski dan slobode medija. Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je da su srpski mediji na KiM na ivici egzistencije, da se veliki broj njih ugasio, a da novinari rade u strahu. Podsetio je i da niko nije odgovarao za to što je 14 novinara ubijeno i oteto.

Da je "sedma sila" sve manje sila priznaje i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja podseća na sve teži materijalni položaj medijskih profesionalaca i prilično zabrinjavajuće podatke liste medijskih sloboda "Reportera bez granica" za 2019. godinu.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) izdao je proglas u kome poziva sve medijske radnike da se organizuju u sindikate po ugledu na kolege iz sveta.

- Rad u nesigurnim uslovima za male plate, s lako raskidivim ugovorima, podstiče autocenzuru, favorizuje tabloidizaciju i urušava profesionalno novinarstvo - ističe se u proglasu SINOS-a.