LEGENDA Ratnog vazduhoplovstva i jedan od najpoznatijih pilota Jugoslovenske narodne armije, pukovnik u penziji Suad Hamzić, preminuo je u petak, 3. maja u Mostaru u 74. godini.

Ovaj vrsni pilot vojnu karijeru je krunisao najvišim letačkim zvanjima u JNA. Upamćene su njegove bravure na avionu "mig 21", u koji je bio zaljubljen celog života.

Pukovnik Hamzić je rođen 1945. godine u Sarajevu. Završio je srednju vojnu školu JRV u Mostaru, a potom i Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru. Leteo je na avionima "tanderdžet", "sabr" i svim verzijama "miga 21". Tokom pilotske karijere bio je stacioniran na aerodromima "Pleso", "Batajnica" i "Željava".

Pročitajte još - Na nebu iznad Juge jurili smo "leteće tanjire"

Šira javnost ga pamti po uzbudljivim letačkim pričama koje je objavio beogradski Vazduhoplovni portal "Tango siks", u kojima je govorio o odnosu JNA prema NLO i sličnim fenomenima. Kako je govorio i za "Novosti", JNA je sedamdesetih godina ozbiljno analizirala pojave nepoznatih letećih objekata iznad Jugoslavije. On je svedočio i o sopstvenim susretima sa čudnim objektima na nebu.

"Bilo ih je tri, a najjupečatljiviji se dogodio avgusta 1970. godine, kada sam u dvosedu 'mig 21' sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom letelicom iznad Plaškog", pričao je pukovnik Hamzić.

Penzionisan je 1993. godine, a zapamćene su njegove reči sa primopredaje dužnosti:

"Sa vama više ne mogu, a protiv vas neću".