OKO milion smrtnih slučajeva godišnje u Evropi povezuje sa sa nedostatkom fizičke aktivnosti, a i stanovnici Srbije su u velikom riziku da umru od posledica nekretanja. Građani Srbije, kako je pred 10. maj, Međunarodni dan fizičke aktivnosti, upozorio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u proseku sede pet sati dnevno. Rekorderi su žitelji Beograda i visokoobrazovani u svim sredinama u Srbiji sa prosekom od 5,8 sati u stolici dnevno, dok stručnjake posebno zabrinjava to što su neaktivni mladi uzrasta od 15. do 24. godine, koji sedeći provedu 5,5 sati svakog dana.

Odsustvo fizičke aktivnosti je, upozoravaju stručnjaci, sve prisutniji faktor rizika za mnoge bolesti, pre svega kardiovaskularne. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja, 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti.

Ovaj dan se i u našoj zemlji obeležava pod sloganom "Kretanjem do zdravlja".


PROČITAJTE JOŠ: Sedenje je smrt za dame


- Fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju, predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta - navode u Institutu "Dr Milan Jovanović Batut". - U evropskom regionu SZO približno 31 odsto osoba starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivno, a više od polovine stanovnika Evrope nije dovoljno fizički aktivno da bi zadovoljilo zdravstvene preporuke.


NA POSLU

ISTRAŽIVANjA zdravlja stanovništva Srbije pokazala su da je tzv. sedentarni ili "sedeći" tip posla u Srbiji sve zastupljeniji, pa se sa 25,2 odsto učestalosti na početku prošle decenije povećao na 43,6 odsto. Utvrđeno je i da se mali broj stanovnika rekreira u slobodno vreme.