Nova memorijalna ploča u znak sećanja na žrtve holokausta

Tanjug

četvrtak, 02. 05. 2019. u 14:16

Нова меморијална плоча у знак сећања на жртве холокауста

Ilustracija / foto A.Stevanović

Povodom obeležavanja Dana sećanja i hrabrosti - Jom Hašoa Veagevura, danas je na prostoru nekadašnjeg nacistickog logora Topovske šupe u Beogradu otkrivena nova memorijalna ploča

Povodom obeležavanja Dana sećanja i hrabrosti - Jom Hašoa Veagevura, danas je na prostoru nekadašnjeg nacistickog logora Topovske šupe u Beogradu otkrivena nova memorijalna ploča u znak sećanja na žrtve holokausta, a tom prilikom predstavnici Jevrejske opštine Beograd zatražili su adekvatnije obeležje mesta stratišta Jevreja.Novu memorijalnu ploču, na koju su položeni i venci, simbolično je otkrila članica Jevrejske opštine Beograd Ester Bajer Albahari, koja je rođena 1942. godine u nacistickom logoru na Sajmištu u Beogradu, a verski obred obavio je rabin Isak Asiel.


Asiel je tom prilikom rekao i da je ovo mesto i trenutak više nego ikad ispit za državu i Savez jevrejskih opština.

"Sudbina ova dva objekta pokazaće dalji istorijski hod naše domovine, odnos prema ova dva objekta odrediće biće našeg naroda i naše države. Jedan pogrešan potez povućiće niz istorijskih događaja koji mogu da idu u negativnom pravcu", poručio je Asiel.

On je rekao da je "ravno čudu, ali nije nemoguće da se desi"- da bar jedan objekat ostane na svom mestu i bude preuređen u mesto sećanja, učenja i svedočenja.

Pročitajte još: Zadržali novac preživelih žrtava Holokausta

Potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Brane Popović podsetio je da danas zapravo 27. nisan, koji se po jevrejskom kalendaru obeležava kao Dan sećanja na žzrtve holokausta i borce protiv terora.

Topovske šupe su mesto gde je bio logor u kome su okupacione snage zatvorile muške Jevreje i Rome iz Beograda i Banata i kao taoce ih odvodili na streljanje, u mesta u okolini Beograda.

"U znak sećanja na stradale, svake godine za taj praznik dolazimo ovde da ih se setimo", rekao je Popović i dodao da je ploča koja je stajala na zidu dva puta bila ukradena i da je zato danas postavljena nova.

On je rekao da su Staro sajmište i Topovske supe jedina dva mesta u Evropi u kojima su bili logori a nisu obeleženi kako treba.

Pročitajte još: Podrška Američkog muzeja Holokausta za Staro sajmište

"Decenijama se nadamo, pregovaramo i molimo da država nešto učini u tom smislu, imamo obećanja, ali do sada nije bilo nista od toga", rekao je Popović.

Na memorijalnoj ploči na tri jezika - srpskom, hebrejskom i engleskom, napisano je da je na lokaciji Topovske šupe od avgusta do decembra 1941. bio koncentracioni logor za Jevreje i Rome iz Beograda i Banata koji su proglašeni taocima i po nekoliko stotina njih dnevno je odvođeno je na streljanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije