Prvomajski sindikalni protest završen je danas polaganjem cveća na spomenik Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija u Beogradu i čitanjem prvomajskog proglasa.

Uz zvuke Internacionale poručeno je da duh radničke borbe postoji i da se ne predaje.

U proglasu je istaknuto da sindikalci traže da država poštuje radnika, da prepozna one vrednosti i prava za koje se više od veka bori sindikat i koje omogućuju napredak uslova rada svih zaposlenih.

U proglasu je navedeno i da treba da se "slavi radništvo" i da se "sindikat pita".

Do spomenika je 2.000 sindikalaca stiglo noseći transparent sa porukom "Veće plate za opstanak i ostanak".

Kako je na početku skupa istaknuto osnovna poruka današnje proslave 1. maja je da se "poboljšaju uslovi rada da mladi ne bi odlazili u inostranstvo".

Jedna od poruka na transparentima glasila je da "Plate ustanu, a mladi ostanu".

Sindikalci su u šetnji nosili i velike transparente "Danas gladni, sutra žedni", "Solidarnost je naša snaga", "Veće zarade, vratimo dostojanstvo radu", "Povećajmo zarade, zadržimo mlade".

Pročitajte još - Ko su novi radikalni levičari: Sa Kočom na prsima maštaju o revoluciji

Pre šetnje sindikalcima su se obratili njihovi lideri koji su zatražili novi Zakon o radu i naglasili da današnja minimalna zarada nije dovoljna za opstanak.

Današnji skup organizovali su Savet samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

Njima se pridružilo i više komunističkih organizacija, a jedna od njih potpisana kao Komunistička partija Jugoslavije stavila je na spomenik i natpis "Ponosni i dosledni u nove pobede".

Pripadnici Saveza komunističke omladine Jugoslavije nosili su transparent "Marksizam - Lenjinizam - Rušimo kapitalizam".