Vladika Lavrentije na Hristovom grobu

V.Mitrić

01. 05. 2019. u 14:54

Владика Лаврентије на Христовом гробу

Vladika Lavrentije - Foto: V.Mitrić

Episkop šabački Lavrentije u utorak je započeo destodnevnu posetu Jerusalimu i posetio je Hristov grob, hram groba Hristovog i druge znamenitosti tog grada
Episkop šabački Lavrentije (Trifunović), koji je u utorak započeo destodnevnu posetu Jerusalimu, posetio je Hristov grob, hram groba Hristovog i druge znamenitosti tog grada.

Hodočašće Svetoj zemlji, podseća naš ugledni arhijerej, „i svetom gradu Jerusalimu drevna je tradicija naših svetih i slavnih predaka, od Svetog Save do svetog vladike Nikolaja”.

Tako se i episkop Lavrentije, kao najstariji srpski vladika po rukopoloženju i arhijerej sa najdužim vladičanskim stažom (52 godine episkop) u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve, na treći dan Vaskrsa, odlučio na hadžiluk u zemlju drevnog Izrailja, "gde se Sunce hrišćanstva rodilo", da po drugi put prođe stazama i putevima kojim je hodio Hristos sa svojim učenicima i apostolima”.


Vladika Lavrentije na Hristovom grobu - Foto: V. Mitrić

Povod za ovaj uzvišeni podvig ovog harizmatičnog episkopa i duhovnika jeste osmovekovni jubilej samostalnosti naše Majke Crkve.

- Razmišljajući kakvo uzdarje da uputim svome Gospodu koji mi je kroz život podario izobilje svoga blagoslova, i čime da se odužim Božjem narodu kome sam služio širom otadžbine, Evrope i Australije, odlučio sam da krenem na hadžiluk u Svetu zemlju – kaže, specijalno za „Novosti“ vladika Lavrentije.

Crkva Hristovog groba - Foto: V. Mitrić

- Da se sagnem do zemlje i celivam svete stope Spasitelja Gospoda Hrista, Presvete Bogorodice i Svetog Jovana Krstitelja, moje krsne slave. Da prinesem molitve za svoj narod i sebe grešnog i nedostojnog. Da posetim svetinje koje su gradili naše sveti arhiepiskopi i kraljevi iz svete Nemanjine Loze na čelu sa njegovim slavnim i svetim sinom svetim Savom Nemanjićem. Po reči apostola, "srebra i zlata nemam" ali imam snažnu volju i želju da iz srca punog ljubavi za svoju zemlju i svoj narod, molitveno zavapim raspetom i vaskrslom Gospodu da nam On bude pomoć i zaštita u ovim danima i vremenima prepunim nevolja i iskušenja. Da kleknem na staračka kolena u hramu Njegovog Vaskrsenja i da iz dubine duše i srca izgovorim reči molitve: Gospode Bože Svetoga Save, stvoritelju neba i zemlje i svake tvari vidne i nevidne, budi nam Ti pomoćnik naš. Jer oni koji bi mogli da nam pomognu neće, a koji bi hteli ne mogu. Ti si jedini koji hoćeš i koji možeš. Gospode čovekoljupče, slava Tebi".

Jerusalim - Foto: V. Mitrić

Vladika Lavrentije boraviće u Svetoj zemlji deset dana. Bez obzira na vremešnost, ovaj arhijerej SPC, još je krepak i fizički, i mentalno, i duhovno, pa je na put, kako kaže s velikom ljubavlju, krenuo „kao nov“. Tokom posete Jerusalimu vladika Lavrentije će, pored ostalog, sa saradnicima, biti gosti jerusalimskog patrijarha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije