Vakcina nije bauk

I. K.

01. 05. 2019. u 11:02

Вакцина није баук

Foto AP

Dobri rezultati u nedelji imunizacije. Obuhvat dece u drugoj godini života MMR vakcinom približio se zaštitnom nivou od 95 odsto, a to znači kolektivni imunitet koji štiti od epidemijskog širenja bolest

OVOGODIŠNjU Nedelju imunizacije, koja se obeležavala širom Evrope tokom protekle nedelje, naša zemlja dočekala je, kako ističu stručnjaci, sa značajnim porastom broja dece koja su primila MMR vakcinu.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je do porasta broja vakcinisanih došlo već tokom 2018. godine i da se taj trend nastavlja. Glavni razlog većeg broja vakcinisanih je prošlogodišnja epidemija malih boginja u kojoj je obolelo oko 2.000 odraslih i dece.


PROČITAJTE JOŠ:
Nema više trajnog oduzimanja licenci lekarima

- Obuhvat dece u drugoj godini života MMR vakcinom približio se zaštitnom nivou od 95 odsto, a to znači kolektivni imunitet koji štiti od epidemijskog širenja bolesti - navode u "Batutu". - U okruzima koji su imali najmanji obuhvat MMR vakcinom dostignuta je vrednost kolektivnog imuniteta iznad 95 procenata, i to u Beogradu 98,7 i Nišavskom okrugu 95,4 odsto.

Tokom prošle godine u Evropi je prijavljeno 83.540 slučajeva morbila u 47 zemalja, sa 74 smrtna ishoda, što je najveći broj zabeležen u poslednjoj deceniji. U prva dva meseca 2019. godine registrovano je 34.300 slučajeva obolevanja i 13 smrtnih ishoda.

Kako bi se do kraja 2020. godine dostigao cilj eliminacije malih boginja u Evropi, neophodno je da se nastavi sa održavanjem obuhvata vakcinisanih većim od 95 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vas treba konačno pohapsiti

02.05.2019. 08:35

@Brankica - radi smanjenja broja budala na slobodi...