Igumanija manastira Pećka patrijaršija Haritina čestitala je svim vernicima srećan praznik i poželela da Uskrs proslave u radosti, miru, slozi i ljubavi, a Srbima sa Kosova i Metohije da ne zaborave "svoje Kosovo i da mu se vrate".

"Želim svima srećan Vaskrs, da proslave u radosti i miru, slozi i ljubavi i da nam dođu u Svetu Patrijaršiju i da vide da mi ovde živimo u miru i da se ne plaše ničega. Ovde je ipak bezbedno i mogu svi doći u svako doba", kazala je mati Haritina.

Zahvalila je ekipi Tanjuga što je došla da poseti tu svetinju u kojoj su vekovima ustoličavani srpski patrijarsi, kao i sestrinstvo manastira, koje broji dvadesetak monahinja.

Mati Haritina je posebno pozdravila sve Srbe koji su sa Kosova i Metohije, a koji su napustili svoje ognjište bežeći od ratnih dešavanja i problema nastalih nakon sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.

Zahvalila im je što misle na njih koje su ostale da čuvaju srpske svetinje, i navela da one žale što su napustili Kosmet.

Veruje da im je nedostajalo strpljenja da ostanu na svojim vekovnim ognjištima.

"Ni nama nije bilo lako, ali smo ostali. Mislim da su i mnogi od njih mogli ostati ili makar da nisu morali da prodaju svoju imovinu - da mogu da kažu da imaju kome i zašto da se vrate", navela je mati Haritina.

Prihvatajući realnost da nisu imali uslova da ostanu i opstanu na KiM, čestitala je raseljenima najveći hrišćanski praznik i poručila im da ne zaborave svoje Kosovo i Metohiju i da mu se vrate.

Manastir Pećku patrijaršiju, centar srpske duhovnosti i kulture, koji je u svim teškim vremenima vekovima čuvao veru i tradiciju, danas obezbeđuju pripadnici kosovske policije, a što je od 1999. do 2013. godine činio Kfor.

Osim što čuva duhovne vrednosti, predstavlja i riznicu značajnog umetničkog nasleđa, a u njoj je i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha.

Srpska arhiepiskopija je 1346. godine proglašena za patrijaršiju, kada je i Peć izabran za sedište.

Posle viševekovne vladavine Osmanlija, 1920. godine uspostavljena je Srpska pravoslavna crkva sa sedištem u Peći.

Sadašnji poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra 2010. godine, kao 45. patrijarh srpski.