Đurović: Hrvatska policija nastavlja da brutalno bije i ilegalno vraća migrante u Srbiju

Beta

četvrtak, 25. 04. 2019. u 14:34

Ђуровић: Хрватска полиција наставља да брутално бије и илегално враћа мигранте у Србију

Foto Tanjug / Radoš Đurović

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas da Hrvatska policija nastavlja praksu da brutalno bije i ilegalno vraća migrante u Srbiju

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas da Hrvatska policija nastavlja praksu da brutalno bije i ilegalno vraća migrante u Srbiju, ali sve nasilnije i bez poštovanja ugovora o readmisiji za one koji su ilegalno ušli u tu državu iz Srbije.

On je agenciji Beta rekao da je samo od 19. do 22. aprila više od pedeset ilegalnih migranata "kolektivno gurnuto" nazad u Srbiju.

"Nakon što ih hrvatska policija uhvati kad dođu u Hrvatsku, bilo preko Srbije ili čak preko Bosne, ljude dovezu do granice sa Srbijom i faktički ih gurnu u Srbiju", rekao je Đurović.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatska: Policija pucala na kombi s migrantima, teže ranjeno dvoje dece

Prema njegovim rečima, migrantima se takođe uskraćuje pravo da zatraže azil, a veoma često "bivaju brutalno pretučeni, uništavaju im se telefoni, oduzima novac".

On je rekao da Centar nema saznanja da je Srbija zbog toga reagovala i da preduzima adekvatne mere da se ta nezakonita praksa zaustavi.

Prema njegovim rečima, sve intenzivnije takvo postupanje hrvatske policije je vezano i sa povećanim brojem ulazaka migranata u tu državu.

PROČITAJTE JOŠ - Policajci naterali migrante da uzvikuju "Dinamo Zagreb" (VIDEO)

"To je najopterećenija granica, po prelasku ljudi, posle srpsko - bosanske", rekao je Đurović, dodajući da postupanje hrvatske policije poprima sve nasilnije oblike i da u određenim slučajevima poprima srazmere mučenja.

Đurović je ranije danas na društvenoj mreži Tviter postavio slike Azila u Srbiji (APC) na kojima su prikazani migranti sa modricama i napisao da "surovo tretiranje migranata i izbeglica na hrvatskoj granici i ilegalni push backovi ne prestaju".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Simon

25.04.2019. 16:51

Cudi se da nema reakcije sa srpske strane na neljudsko ponasanje hrvatskih policajaca.A gde ti zivis,kao da je to jedino podrucje gde nema nikakve kontra reakcije sa srpske strane.Zalosna nam majka!!!

buki

26.04.2019. 17:26

Mi ne reagujemo ni kad Srbe proroteraju i prebace preko granice, a da reagujemo zbog izbeglica. Mi čak krijemo mrtve Srbe koji su doplivali Savom i Dunavim, sakrivamo leseve, tako da se ni dan-danas ne zna gde su zakopani, kako bi umanjili broj stradalih od ustaske kame. Nema nama pomoci dok je i poslednji čukununuk komunista ziv.