Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom Dana Vojske Srbije, doneo je ukaze o postavljenjima na nove dužnosti, unapređenju u viši čin i vanrednim unapređenjima.

Predsednik je doneo ukaz o postavljenju brigadnog generala Siniše Radovića na dužnost načelnika Vojnog kabineta Predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić čestitao Dan Vojske Srbije


Za načelnika Štaba komande za obuku ukazom Predsednika postavljen je pešadijski pukovnik Nikola Dejanović, a za načelnika Uprave za logistiju Generalštaba Vojske Srbije pukovnik tehničke službe Srđan Petković.

Predsednik Vučić je ukazima u viši čin general-potpukovnika unapredio general-majora Gorana Radovanovića, a u čin brigadnog generala pukovnika atomsko-biološko-hemijske službe Sinišu Kresovića, pukovnika oklopnih jedinica Željka Tramošljika, pukovnika oklopnih jedinica Zorana Neškovića, pešadijskog pukovnika Slađana Stamenkovića, pukovnika artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD Tiosava Jankovića, pešadijskog pukovnika Savu Iriškića i Miroljuba Čupića.

Takođe, u čin brigadnog generala unapređeni su pukovnik artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD i pukovnik telekomunikacija Ljubiša Đolović.

Predsednik Republike je u čin generala vanredno unapredio general potpukovnika Milana Mojsilovića, a u čin brigadnog genera ukazom je unapređen intendantski pukovnik Đuro Jovanić, saopštila je Pres služba Predsednika.

SELAKOVIĆ URUČIO ODLIKOVANjA PRIPADNICIMA MINISTARSTVA ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Povodom Dana Vojske Srbije, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković uručio je danas odlikovanja iz nadležnosti predsednika pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u zgradi Predsedništva.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane ukazima predsednika povodom Dana Vojske odlikovano je 80 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, srebrnom medaljom za zasluge 27 pripadnika i zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu 53 pripadnika.

Selaković je podsetio na istorijski značaj dana koji se obeležava kao Dan Vojske Srbije, koji je ustanovljen u znak sećanja na datum koji je bio "prekretnica na putu Srbije do konačne slobode".

"Uprkos stalnim sukobima sa nemerljivo jačim neprijateljima, unutrašnjim nestabilnostima i krizama, za dva veka postojanja obnovljene moderne srpske države, uspeli smo da stvorimo više nego impresivne rezultate. Od ustaničke Srbije u kojoj, gotovo da nije bilo pismenih ljudi, došli smo do moderne zemlje koja ima desetine univerziteta, od neorganizovane ustaničke vojske, danas imamo visoko profesionalnu i opremljenu modernu vojsku", rekao je Selaković i dodao da je Srbija među prvima u Evropi donela svoj Ustav i Građanski zakonik.

On je rekao da je "srpska vojska svojim zalaganjem i požrtvovanjem u prethodnim vekovima nebrojeno puta odbranila stečenu slobodu i samim tim omogućila razvoj zemlje i time stekla epitet jedne od najuglednijih institucija srpske države".

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su u protekloj godini, u periodu velikih izazova pružili punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilnosti u Srbiji i čitavom regionu", ocenio je Selaković.

Uručenju odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.