OBELEŽEN DAN VOJSKE: Temelj mira i stabilne Srbije

R. Dragović

utorak, 23. 04. 2019. u 09:20

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ: Темељ мира и стабилне Србије

Posle polaganja venca na Avali, Nikola Selaković uručio priznanje Foto Tanjug

Nizom svečanosti u Beogradu i drugim gradovima naše zemlje obeležen 23. april - Dan vojske. Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike, uručio odlikovanja zaslužnima

SVEČANOSTIMA u garnizonima širom Republike u utorak je obeležen 23. april - Dan Vojske Srbije. U čast početka Drugog srpskog ustanka, na Cveti 1815. uručena su odlikovanja zaslužnim vojnicima, podoficirima, oficirima i civilima iz sistema odbrane. Centralna svečanost održana je na Aerodromu Batajnica, gde je priređena izložba vazduhoplova.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, uručio je u utorak odlikovanja pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane povodom Sretenja - Dana državnosti i Dana Vojske Srbije.

Uručenju odlikovanja prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a Zlatnom i Srebrnom medaljom odlikovano je više od 170 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Ukazom predsednika Republike od 11. februara, za Dan državnosti Srebrnom i Zlatnom medaljom odlikovana su 93 pripadnika VS i Ministarstva odbrane, od čega njih 35 za zasluge, a 56 za revnosnu službu, dok je ukazom od 12. aprila predsednik odlikovao ukupno 80 oficira i vojnika, i to njih 27 za zasluge, a 53 za revnosnu službu.

Među odlikovanima su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan, potpukovnik Petar Negić...

Obraćajući se odlikovanima, Selaković je podsetio na oslobodilačku borbu srpskog naroda i naglasio da Srbija danas ima visoko modernu i opremljenu vojsku.

- Preci su nam omogućili slobodu. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije godinama pružaju podršku miru i stabilnosti u Srbiji, ali i regionu. Siguran sam da će i ubuduće profesionalno ispunjavati zadatke. U tome će imati pomoć države, koja će biti samo veća i bolja - rekao je Selaković.

Generalni sekretar Predsedništva, u ime šefa države, uz najviše državne i vojne počasti i intoniranje državne himne u utorak ujutru položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

U spomen-knjigu izaslanik predsednika upisao je:

"Danas slavimo Vojsku Srbije, na čijoj moći i snazi počiva snaga Srbije, mir i stabilnost Balkana i sigurna budućnost našeg srpskog naroda. Koliko je naša vojska jaka, toliko smo i kao narod i kao država sigurni da je pred nama šansa za bolju budućnost, jaču privredu i mirno okruženje za svu našu decu".

NASTAVAK REFORMI I MODERNIZACIJE

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić čestitao je u utorak pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, uz želju da nastave put započetih reformi i osavremenjivanja vojne organizacije.

Šef države je ocenio da je Vojska Srbije u protekloj godini pružila punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

"Preduslov za sposobnost svake vojske jeste modernizacija i osavremenjivanje jedinica. Uspeli smo da zajedničkim naporima ostvarimo značajne rezultate u modernizaciji naoružanja i vojne opreme i unapređenju rada komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije. Posebno isticem unapređenje vojne industrije i saradnju sa armijama drugih država", navedeno je u čestitki.

NAČELNIKU GENERALŠTABA MOJSILOVIĆU I ČETVRTA ZVEZDICA

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović (na slici), ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vanredno je unapređen u čin - generala. Prvi čovek oružanih snaga od utorka nosi najviši čin u našim oružanim snagama, oličen sa četiri rozete (zvezdice) na generalskim epoletama.

Istim ukazom, u čin brigadnog generala unapređeni su pukovnici Slađan Stamenković, Zoran Nasković, Željko Tramošljika, Ljubiša Đolović, Milan Popović, Miroljub Čupić, Savo Iriškić, Siniša Kresović i Đuro Jovanić. Generalski čin dobio je komandant 250. raketne brigade PVO pukovnik Tiosav Janković, član borbene posade Trećeg raketnog diviziona PVO, koji je marta 1999. godine oborila američki avion F-117A.


PROČITAJTE JOŠ: Počasna artiljerijska paljba povodom Dana Vojske Srbije


U čin general-potpukovnika unapređen je i rektor Univerziteta odbrane Goran Radovanović.

Predsednik Vučić, istim ukazom, izvršio je i nova postavljenja na dužnosti u VS. Brigadni general Siniša Radović tako postavljen je na dužnost načelnika Vojnog kabineta predsednika Srbije.

Komentari (32)

Nenad

23.04.2019. 09:40

Srbija je veoma ponosna na svoju vojsku koja svakodnevno pruza ogroman doprinos ocuvanju stabilnosti nase drzave i podize njen ugled.

Sandra

23.04.2019. 09:41

Svim pripadnicima Vojske Srbije cestitam dan vojske, drzava stoji iza njih, narod ima puno poverenje u ovu instituciju.

Mima

23.04.2019. 09:42

Svima vama koji doprinosite očuvanju bezbednosti naše zemlje, i podižete ugled naše zemlje u svetu želim srećan Dan Vojske Srbije.

Mirjana

23.04.2019. 09:45

Cestitam dan vojske Srbije. Zelim im da napreduju sto vise i da uspeju u ocuvanju nas i nase teritorije.

Milovan

23.04.2019. 09:50

Srpska vojska je oduvek bila ponos srpske države i naroda. Danas je modernizovana i sve više se radi na tome da bude maksimalno dobro opremljena i kao takva da bude garant mira, stabilnosti i prosperiteta naše zemlje.

Milica

23.04.2019. 10:38

Otadzbina je nesto najsvetije. Cestitke svim pripadnicima Vojske Srbije, koji rade u sluzbi otadzbini.

Ž. Đurović

23.04.2019. 12:37

Čestitamo praznik i želimo moralni vaskrs našoj vojsci. Teško se leče rane unutrašnjeg razaranja od anatemisanih vođa (napr. penz. gen. B. Obradović).