Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida

Tanjug

ponedeljak, 22. 04. 2019. u 10:11

Србија обележава Дан сећања на жртве Холокауста и геноцида

Foto Tanjug

U Srbiji se danas obeležava nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata

U Srbiji se danas obeležava nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, je državni praznik u Srbiji, koji se obeležava svake godine 22. aprila i koji je posvećen sećanju uglavnom na Srbe, ali i Roma i Jevreje, i stradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

PROČITAJTE JOŠ - AKADEMIK SRBOLjUB ŽIVANOVIĆ: Još kriju broj žrtava u Jasenovcu

Sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom). Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovaće državnoj ceremoniji i položiće venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma na Starom sajmištu.

VESIĆ: ESTER, ZAJEDNO ĆEMO PROŠETATI KROZ MEMORIJALNI CENTAR

Bar Ester, po majci Albehari, rođena u logoru na Starom sajmištu, gde joj je cela porodica stradala, danas je na dan obeležava sećanja na žrtve holokausta dobila obećanje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će zajedno prošetati kroz memorijalni centar koji je u planu da se tu izgradi.

"Sve što se dešavalo ja sam proživela, želim dok sam živa da se centar završi, rođena sam ovde, po šupama sam stanovala i dan danas me duša boli kada dođem ovde", rekla je Ester.

Vesić je rekao da je izrada zakona o Starom sajmištu pri kraju i da se jedino na to čekalo.

"Kada se usvoji zakon o Starom sajmištu biće rešeno imovinsko pitanje, otkupićemo privatnu imovinu i krenućemo u konačnu realizaciju memorijalnog centra", rekao je Vesić.

Pored izgradnje memorijalnog centra, u planu je i izdradnja muzeja koja će biti posvećena žrtvama holokausta, što je već dogovoreno na nedavno održanom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"To će biti prvi put da Srbija i Republika Srpska na taj način obeležavaju stradanje našeg naroda u Jasenovcu i na taj način se nikada neće zaboraviti strahote koje su se desile u Jasenovcu", objašnjava Vesić.

Republika Srbija i Grad Beograd, objašnjava zamenik gradonačelnika Beograda, imaju poseban razlog da obeležavaju ovaj dan, jer je i naš narod bio sistematska žrtva u svetskom ratu, kako od ustaškog režima, tako i od nacističkog okupatora.

"Sećanjem na zrtve holokasuta odajemo počast svim zrtvama bez obezira koje su nacionalnosti, a koje su stradale od strane fašista", rekao je Vesić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hercegov Grad

22.04.2019. 13:52

Radi istne nedati mira, pored ustasa, ni cetnicima i njihovim zlocinima na Starom. Sajmistu. Nemci jesu pobili, ali pitanje kojim je priveo zarobljenje, uhapsene, nego cetmici, nedicevci, ljoticevci! Samim tim su i oni zlocinci pored Nemaca! Ne yreba bezati od istine i skrivati svoje zlocince!