Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova, sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i vlasti grada Loznica uručio je danas u tom gradu ključeve novih stanova za 30 izbeglica iz BiH i Hrvatske, najavljujući nastavak zbrinjavanja onih koji nemaju rešeno pitanje krova nad glavom, a bez imovine su ostali ne svojom krivicom.

Tanja Krajišnik, izbeglica iz Zenice, koja je prva primila ključ novog stana od Dačića, izrazile je veliku zahvalnost državi, njenim institucijama, stranim darodavcima i gradu Loznica, „koji je njenu porodicu i nju primio u topao zagrljaj, posle četvrt veka podstanarskog staža i života od nemila do nedraga“.

- U okviru ovog podprojekta prediviđena je podela 1382 stambene jedinice od čega je do sada dodeljeno 787, uključujući i ovih 30 u Loznici – rekao je Dačić.

Pročitajte još: Stanove dobilo 235 porodica izbeglica

- U Loznici je, pored ove, u toku izgradnja još dve zgrade po 30 stanova. Time ćemo omogućiti da još izbegličkih porodica dobije svoj dom. Nemerljiv je doprinos koji su u izgradnji stanova dale lokalne samouprave, budući da ustupaju zemljište za izgradnju stanova i svu infrastrukturu. Zato ovde dugujemo zahvalnost gradu Loznici i gradonačelniku Vidoju Petroviću. Izbegli ljudi, posle dvadeset godina izbeglištva, zaslužuju sigurnost i povratak dostojanstva, a rešavanje izbegličkog pitanja predstavlja najznačajniju moralnu obavezu države i međunarodne zajednice.


Pročitajte još: Ugovor o izgradnji 276 stanova za izbeglice u Novom Sadu


To je, kako je rekao Dačić, obaveza koju dosledno i odgovorno izvršavamo, uz postizanje zavidnih rezultata, što govori i izgradnja stanova za ove ljude na 4o lokacija u našoj zemlji.

Uskoro će ključeve od stanova, najavio je prvi potpredsednik vlade, dobiti izbegli u Negotinu i Kladovu.


Foto V. Mitrić


Dačić se zahvalio na svesrdnoj pomoći Evropskoj uniji, kao najvećem donatoru, SAD, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj, Danskoj, Luksemburgu, Kipru, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Nagalsio je posebnu podršku od Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS u sprovođenju programa, „a suštinska je podrška i uloga Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju tim fondom“.

- Dragi prijatelji, sećanja koja nosite sa sobom iz teških dana niko ne može da vam izbriše, niti da vam vrati što ste izgubili i ostavili za sobom i zato vam želim da, od danas, imate samo spokojne i lepe uspomene koje će vam vratiti osmeh na lice – poručio je izbeglim ljudima u Loznici Ivica Dačić.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice Republike Srbije, istakao je veliku pomoć i podršku u ovom poslu ljudi iz Gradske uprave u Loznici, „a posebno posvećenost da sev bude kako je dogovoreno“.