SUPRUGA nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Mirjana Marković biće sahranjena u subotu u Požarevcu. Urnu sa njenim posmrtnim ostacima u petak je doneo iz Moskve Slobodan Bulatović, bivši muž njene ćerke Marije Milošević. Po želji sina Marka i ćerke Marije, planirano je da urna prenoći u porodičnoj kući Miloševića, a u 15 časova biće položena u zajedničku grobnicu u kojoj od marta 2006. počiva Slobodan Milošević. Od Mire Marković na sahrani će se govorom oprostiti unuk Marko Milošević.

Na nadgrobnoj ploči odavno je, uz Slobodanovo, upisano i Mirino ime. Pre polaganja urne opelo će služiti, kako nezvanično saznaju "Novosti", tri sveštenika Braničevske eparhije SPC, uz blagoslov episkopa Ignjatija, dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Među njima je trebalo da bude i mesni paroh zadužen za Nemanjinu ulicu, sveštenik Dušan Marković, ali nezvanično saznajemo da će on tog dana biti odsutan i da će ga zameniti neko od sveštenika.

Pročitajte još - Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković stigla u Srbiju

Sahrani će, osim bliskih prijatelja i rodbine, prisustvovati njeni partijski drugovi, kolege, građani Požarevca, a najavljeno je da će iz Beograda organizovano stići nekoliko autobusa, u organizaciji Udruženja "Sloboda".

Pročitajte još - OPELO ĆE SLUŽITI TRI SVEŠTENIKA: Sve spremno za sahranu Mire Marković

Ovo udruženje u petak je upriličilo komemoraciju povodom smrti prof. dr Mire Marković. U amfiteatru Evropskog fakulteta u Venizelosovoj ulici u Beogradu, koji se nalazi uz zdanje nekadašnjeg JUL-a, okupili su se Mirini partijski saborci, među kojima su bili i aktuelni ministar ekologije Goran Trivan i nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović.

- Mira je bila postojan "materijal" i ostala je na braniku čoveka, slobode, mira, ravnopravnosti, jugoslovenstva - kazao je Ratko Krsmanović, jedan od najbližih saradnika profesorke Marković. - Te ideje nisu bile u modi, ali je ona ostala jednako beskompromisna i iznad modnih trendova. Glavni junak njenih dela je čovek. Jedino u toj okolnosti mogu da nađem opravdanje za ostrašćen, primitivan i svirep napad neljudi na njeno ime i delo.

Unuk Marko Milošević

Krsmanović je podsetio i na vreme petooktobarskih promena:

- Tada su otpočeli progoni, teror, pretnje i hapšenja članova porodice Milošević, a Mira je potražila spas u bratskoj Rusiji. Živeli smo za dan njene slobode, strahovali i tugovali, a ona nas ohrabrivala hiljadama kilometara udaljena od otadžbine za kojom je žudela.

Njena duša je bila proleterska, patriotizam i srpski i jugoslovenski, njena plemenitost uzvišena, radost mladalačka, ideje originalne i levičarske. Prezirala je kukavice, bila je verna idealima svoje mladosti i ljudima koje je volela. Volela je svoj Požarevac, Braničevo, Šumadiju, svoju Srbiju.

Dok je trajao komemorativni govor Ratka Krsmanovića, u amfiteatru su se čuli jecaji.

- Samo onaj ko nije poznavao profesorku Marković mogao je tako strašno da je etiketira, kao što je to činjeno tokom njenog izgnanstva, ali i ovih dana, kada je civilizacijski čin da svaki pokojnik treba dostojno da otputuje u večni mir - kazao je, za "Novosti", general Miloš Đošen, zamenik predsednika Udruženja "Sloboda". - Optužbe kojima je bila izložena, odavno su oborene. Ostale su samo u glavama zlonamernih, zbog kojih je, nažalost, umrla u izgnanstvu, u kome je gotovo dvadeset godina čekala, a nije dočekala da zagrli ćerku. Iz koga nije smela ni dan, kako bi se oprostila od voljenog muža. A tragedija je da se njena deca ne mogu okupiti na njenom grobu.

Mira Marković

O Miri Marković, profesoru Beogradskog univerziteta, njenim revolucionarnim korenima, ulozi u političkom životu Srbije i Jugoslavije govorio je i Vukašin Jokanović, nekadašnji funkcioner sa Kosova i Metohije.

- Mira je nepokolebljivo sledila ideje svojih roditelja, majke Vere Miletić i oca Mome Markovića, partizanskog komesara i narodnog heroja, duboko uverena da u novom veku ostaju tekovine civilizacijskih vrednosti - podsetio je Jokanović. - Nasilno su je od supruga Slobodana rastavili nosioci petooktobarskog puča, koji su ga kidnapovali i deportovali u Haški tribunal, u kome nije bilo ni prava, ni pravde. Mira nikome nije osporavala pravo na drugačije opredeljenje, ali nije dopuštala ni da joj drugi uskraćuju sopstveno političko i ideološko mišljenje.

Pročitajte još - NA VEČNI POČINAK BEZ NAJBLIŽIH: Marija i Marko ne dolaze na sahranu majke?

Jokanović je govorio i o tome da se profesorka Marković u svojim knjigama bavila i problemima na Kosovu i Metohiji, verujući, kako je rekao, da Srbi i Albanci mogu da žive zajedno.

- Da li bilo koja generacija ima pravo da se odrekne dela svoje vekovne teritorije - upitao je Jokanović. - Živi sam svedok da se Mira zalagala za mir i ravnopravnost svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

Svoju besedu Jokanović je zaključio rečima utehe:

- Posle teških godina patnji i izgnanstva počivaće Mira Marković u rodnoj grudi, svojoj Srbiji, rodnom gradu, pored voljenog supruga i našeg predsednika Slobodana Miloševića.

BORBA U HAGU

NA KOMEMORATIVNOM skupu emitovan je i audio-zapis sa promocije knjige dr Mire Marković "Takvog ga znam", koju je objavila "Sloboda", a u kojoj govori o suprugu. Čuo se njen glas i poruka koji su pokrenuli emocije njenih saboraca i prijatelja. Govorila je, između ostalog, o Slobodanovoj herojskoj petogodišnjoj borbi za pravdu i istinu o Srbiji i srpskom narodu pred Haškim tribunalom.

OBELEŽAVALA SVETOG NIKOLU

MNOGE je iznenadila vest da će Mira Marković biti sahranjena po pravoslavnom običaju, budući da je bila lider levičara. Ali, njeni prijatelji znaju da je obeležavala pravoslavne praznike, da su i ona i njen suprug kršteni. Njena devojačka slava bila je Sveti Nikola i redovno ju je obeležavala i u Moskvi. Istina, odlazila je u Podvorje Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, u drevni hram Petra i Pavla, poštovao ju je naročito moskovski vladika Antonije. A patrijarh Irinej govorio je da bi se prema njoj trebalo odnositi sa dužnim poštovanjem, ne samo zato što je udovica predsednika Miloševića, već i što živi daleko od svoje domovine.

ZAŠTITNA OGRADA ISPRED KUĆE

ISPRED kuće Miloševića, u Nemanjinoj 41 u Požarevcu, u petak posle podne postavljena je zaštitna ograda sa oznakom Grada Požarevca, kako komšije ne bi parkirale svoja vozila uoči sahrane Mirjane Marković, supruge nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije, Slobodana Miloševića. U blizini kapije stajala su samo dva automobila, jedan požarevačkih, a drugi podgoričkih tablica. Komšije koje smo sreli u blizini kuće rekle su nam da se nadaju da će tada moći da uđu i odaju počast pokojnoj komšinici.

U jednom trenutku iz dvorišta Mirjane Marković izašlo je troje ljudi, dva muškarca i žena, ali nisu bili raspoloženi za razgovor.