Nacionalni stadion na 35 hektara

S. VIDAČKOVIĆ-M. STANOJKOVIĆ

19. 04. 2019. u 16:02

Grandiozni fudbalski kompleks gradiće se na državnom poljoprivrednom zemljištu u Surčinu. Reč je o oranicama kombinata PKB, koje su izuzete iz privatizacije

Национални стадион на 35 хектара

Ovako bi mogao da izgleda novi stadion

SVI koji žele da vide gde će se tačno nalaziti Nacionalni fudbalski stadion Srbije, čija će izgradnja početi naredne godine, mogu to da učine do kraja aprila u Upravi Grada Beograda, gde je Prostorni plan područja namenjenog ovom sportskom kompleksu trenutno na ranom javnom uvidu. Ovo je samo prvi korak u prikupljanju dokumentacije neophodne za realizaciju ovog projekta, koji će prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati između 50 i 70 miliona evra.

Grandiozni stadion prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara, i moći će da primi 60.000 navijača. Ta parcela, koja je sada poljoprivredno zemljište, u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko.

Tokom pripremnih radova uoči početka gradnje neće biti rušenje privatnih objekata budući da ih na ovoj lokaciji, koja je u vlasništvu države - i nema.

- Reč je o zemljištu PKB, koje je izuzeto iz nedavne privatizacije ovog preduzeća - kaže, za "Novosti", Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin. - Iako je ovo zemljište obradivo, izabrano je zbog odličnih lokacijskih uslova. Svi koji budu dolazili na utakmice stizaće auto-putem, a pravi se i posebno uključenje za stadion. Kada se napravi sva prateća saobraćajna infrastruktura, iz najudaljenijih delova Beograda moći će da se stigne za najviše pola sata. U blizini je i aerodrom "Nikola Tesla", na oko četiri kilometra, što je takođe jedna od prednosti.

Planirani fudbalski stadion biće multifunkcionalnog karaktera. U okviru njega biće izgrađeni i lokali za trgovinu i ugostiteljstvo. Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastruktura.

- Za stadion je potrebno obezbediti i 10.000 parking mesta za putnička vozila, odnosno 500 za autobuse - navodi se u Prostornom planu. - Ovaj kompleks moraće da ispunjava tehničke uslove za četvrtu ili petu kategoriju stadiona, koju propisuje UEFA.

Stevan Šuša

Planirana je i rekonstrukcija i proširenje Trga Zorana Đinđića, izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom. Kada je reč o komunalnoj infrastrukturi, gasovod već prolazi kroz ovaj deo Surčina, a kad je reč o kanalizacionoj mreži, objašnjava Šuša, neophodno je napraviti i dodatno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Posetioci će, prema najavama, do stadiona moći da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 "BG voza".

Pročitajte još - Nacionalni stadion 2020!


Parcele na kojima će nići sportski kompleks


ERGELA KONJA I SILOSI

NA mestu predviđenom za nacionalni stadion u Surčinu nalazi se kompleks sa objektima za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno živinarska farma i ergela konja. Takođe, tu su i silosi, garaže i prostorije za poljoprivredne proizvode. Da li će ovo domaćinstvo "smetati" prilikom izgradnje, još nije poznato.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Draga

19.04.2019. 16:46

Samo nam to fali, a ljudi se leče SMS porukama. O bednim penzijama i platama da ne govorimo.

Stari Beograđanin

20.04.2019. 17:45

Baš se pitam kome treba i zašto taj tobož "nacionalni stadion" -nekim tajkunima i političarima u sprezi sa njima da "operu" pare? Možda. A šta će biti sa npr. terenom na kome je Stadion partizana -ko će da ga mazne za siću ili čak možda i za džabe? Bože koliko je mućki u državi Srba!

Gagi

20.04.2019. 21:31

Ako je izgradnja fudbalskog stadiona »Stožice« u Ljubljani koji ima 16.038 sedećih mesta koštala 43 mil. evra, baš me interesuje kako je moguće izgraditi fudbalski stadion sa 60.000 sedećih mesta koji bi koštao između 50 i 70 mil. evra. Pre bih rekao da će fudbalski stadion sa 60.000 sedećih mesta koštati najmanje 120 mil. evra.

Dusan Sesum

21.04.2019. 17:30

To je ona maketa o kojoj je NEKI TAMO pricao jos pre 6 godine.... lepe slike!!!