MIRJANA Marković, supruga bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kremirana je u četvrtak u Moskvi, a urnu sa njenim posmrtnim ostacima, po odluci porodice, u petak će u Beograd najverovatnije doneti porodični prijatelj Dragomir Karić.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Karić će urnu predati Slobodanu Bulatoviću, bivšem mužu Marije Milošević, a on će je odneti u porodičnu kuću Miloševića u Požarevcu, gde će prenoćiti po odluci njene dece, Marije i Marka. Posle polaganja urne, ispod lipe u dvorištu u kojem počiva i njen suprug, u subotu u 15 časova, sveštenstvo SPC Eparhije braničevske služiće opelo.PROČITAJTE JOŠ: Karić donosi urnu Mire MarkovićNa večni počinak majku je toplim rečima i dostojanstveno ispratio sin Marko, a ćerka Marija, koja živi u Crnoj Gori, bila je sprečena da prisustvuje, zato što nema potrebna dokumenta. Na oproštaju u dvorani za pogrebne ceremonije bolnice Federalne službe bezbednosti s mnogo ljubavi i poštovanja govorili su Sergej Nikolajevič Baburin, akademik i nekadašnji potpredsednik ruske Dume, i Vladimir Ivanovič Dobrenkov, prorektor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, na kojem je Mira Marković bila počasni profesor.

Marko Milošević kraj majčinog odra Foto BK TV
PROČITAJTE JOŠ: NOVINAR "NOVOSTI" U MOSKOVSKOM DOMU MIRE MARKOVIĆ: Živeli skromno, bez privilegija

- Mira Marković je bila čovek sa karakterom - izjavio je Baburin za "Novosti". - Umela je da brani svoje principe. Poštovao sam njene iskrene stavove, čak i kad se nisam slagao sa njima. Posle Miloševićeve smrti pokušavao sam da ubedim svoje kolege iz Srbije da bi trebalo da dozvole Miri da dođe na njegovu sahranu. Optužbe za stan delovale su neuverljivo. Verujem da će u Srbiji prevladati pravedan stav o Miri Marković kao intelektualki i političaru, iskrenom levičaru i borcu za bolji život svih građana.

Ispraćaju supruge bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića prisustvovali su i predstavnici Ambasade Srbije. Mnogi prijatelji i poštovaoci Slobodana Miloševića sigurno bi došli na poslednji ispraćaj Mire Marković da su znali gde će biti izložen kovčeg sa njenim posmrtnim ostacima. Međutim, porodica je poručila da dođu samo bliski prijatelji. Retko ko u Moskvi je uopšte znao gde je dom supruge i sina Slobodana Miloševića.

Koliko je Mira Marković bila povučena dokaz je i to da nije prisustvovala promociji knjige Slobodanovog starijeg brata Borislava u Moskvi. U Ambasadu Srbije ni Mira ni Marko nisu dolazili, jer su bili na poternicama. Nisu posećivali ni mesta na kojima se inače okupljaju građani bivše Jugoslavije.OPELO

NAJAVA da će sahrana biti uz verski obred iznenadila je mnoge.

- Kremacija nije u skladu sa hrišćanskim običajima, ali nema teoloških prepreka da se služi opelo - objasnio nam je Zoran Krstić, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. - U izuzetnim situacijama može se služiti verski obred posle kremacije. Molbu za opelo crkvi podnosi rodbina, a sveštenik je dostavlja episkopu.
OPŠTINE ODBILE KOMEMORACIJU

NA Evropskom fakultetu u Venizelosovoj ulici u petak u podne biće održana komemoracija, u organizaciji Udruženja "Sloboda". Govoriće Vukašin Jokanović, potpredsednik Udruženja, i Ratko Krsmanović, nekadašnji generalni sekretar JUL-a.

U Udruženju se danima raspravljalo oko izbora mesta za komemoraciju. Odustalo se od sedišta SPS, zbog rekonstrukcije. Čelnici opština Stari grad i Vračar odbili su zahteve da se tamo okupe.