NOVE ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA: Nepoznati toksin decu učinio podložnijom na maligne bolesti

Tanjug

18. 04. 2019. u 10:02

Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić objasnio da je istraživanje sprovedeno na generaciji dece rođenoj nakon NATO bombardovanja otkrilo postojanje opasne supstance

НОВЕ ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА: Непознати токсин децу учинио подложнијом на малигне болести

Darko Laketić / Foto N. Fifić

Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je da je u saradnji sa Institutom "Batut" urađeno naučno-medicinsko istraživanje koje je pokazalo da je postojao toksin koji je decu od pete do devete godine učinio podložnijom na nastanak malignih bolesti.

On je za RTS objasnio da je istraživanje sprovedeno na generaciji dece rođenoj nakon NATO bombardovanja jer je bilo moguće isključiti sve faktore rizika, što nije moguće kada se ispituje starije stanovništvo.

Pročitajte još: POSLEDICE NATO BOMBARDOVANjA: Stručnjaci traže pomoć premijerke

"Kao ispitivanu grupu smo uzeli decu jer tu ne postoje faktori rizika i samo istraživanje zato ima veliku naučnu vrednost", napominje predsednik Komisije za istraživanje posledice NATO bombardovanja.

U narednoj fazi istraživanja Komisija će pokušati da identifikuje o kom toksinu je reč, dodaje Laketić.

Pročitajte još:PRELIMINARNI REZULTATI STUDIJE POKAZUJU: Posledica NATO bombardovanja porast malignih bolesti kod dece

"Od trenutka izlaganja toksinu do manifestacije bolesti potrebno je da prođe neko vreme. Za maligne bolesti krvi treba oko osam godina, a za solidne tumore od 14 do 18 godina. Imamo dovoljnu vremensku distancu da uradimo istraživanje", istice Laketić.

Objašnjava da postoje čist i prljav osiromašeni uranijum.

"Čist osiromašeni uranijum nastaje kao sporedni produkt fisije u reaktorima. Prljavi osiromašeni uranijum je istrošeno nuklearno gorivo gde postoje i primese plutonijuma, americijuma, a oni povećavaju toksicitet. Značajno za osiromašeni je da je nefrotoksičan (oštećuju bubrege), citotoksičan (oštećuje ćelije), kancerogen", napominje Laketić.

Objašnjava da je uranil jon, koji lako reaguje sa biološkim molekulima, ono što osiromašeni uranijum čini štetnim.


Foto: D. Milovanović


Laketić podseća da je NATO tokom agresije ciljao objekte infrastrukture u kojima se nalaze jedinjenja sa jačim negativnim efektom na ljudskom zdravlje nego uranijum.

Kao primer navodi Kragujevac u kom su pogođni elektro-transformatori puni trafo-ulja.

"U trafo-ulju ima piralena, koji je jedna od najkancerogenijih supstanci. Piralen se zatim izlio u Lepenicu", podseća Laketić.

On ističe da Srbija sada može da sprovede mere prevencije stanovništva, rano lečenje i asanaciju životne sredine gde je neophodno.

Podseća da je NATO agresija izvršena protivpravno - bez saglasnosti Saveta bezbenosti. Zbog toga, dodaje, Srbija ima pravo da traži pomoć u lečenju, prevenciji, sanaciji životne sredine pre svega od zapadnih zemalja.

Prvi preliminarni izveštaj o posledicama bombardovanja biće objavljen 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Vrhovni arhitekta

18.04.2019. 10:17

E za ovo treba da se izadje na ulicu. I to svi, bez bilo kakvih ama i najmanjih politickih obelezja. Protest ljudi koji bombardovani sa ciljem da budu sistemski unisteni!

suverena

18.04.2019. 10:20

Ima neki toksin? Ali se na kaze da je to uranium? Srbija moze da trazi pomoc? Ovo kao da je pisao sam papa u sred pedofilskog sotonskog vatikana

Meda

18.04.2019. 10:46

I onda mi izađu tri prodana doktora na TV i pričaju kako osiromašeni uranijum još malo pa lekovit , i to na državnoj TV. Tek ćemo mi da vidimo šta će biti i šta će nas snaći od toga

драгана

18.04.2019. 11:47

Oni u nama vide laboratorijske miševe,koji ni života nisu vredni. A mi njima hrlimo u zagrljaj.Mi smo za psihijatriju.

Gama

18.04.2019. 12:08

Zasto da mi nagadjamo o kojoj se kancerogenoj supstanci radi i čekamo rezultate analize kada to znaju oni koji su nas time zasipali i tada a i sada iz tzv. trejlera? Ako to nisu u stanju milom da otkriju, nikakva ih sila nece natjerati jer oni i stoje u senci svih globalnih interesa.

Dv

18.04.2019. 13:07

uporedite kolicinu raznih sirupa,antibiotika i ostalih lijekova koja su popila djeca u tom uzrastu u odnosu prije 1992. danas djeca popiju i po 12 antibiotika godisnje.

Još nešto

18.04.2019. 13:11

Dok god mi ne postanemo ozbiljna nacija i počnemo se brinuti o svojoj naciji , o njenom zdravlju,nemože nam biti bolje iz prostog razloga zato što nam drugi ne žele a i ne čine dobro.

Nis

18.04.2019. 21:33

@ahm - Poštovani, tačno je da je ispod tog velikog transformatora postojala jama gde bi prosuti piralen trebalo da se sakupi. Ali je svako ko nije znao gde da nešto baci, bacao u te jame, tako da su one bile zapušene i deo piralena se stvano prelio u Lepenicu. Civilna zaštita, čiji sam tada bio član, je organizovala sakupljanje piralena po dnu Lepenice. Koliko je otišlo dalje ne bih mogao da znam.

Ljudmila

18.04.2019. 13:54

Doktora Darka i komisiju, kao i sve koji se time bave, treba da drzava cuva kao malo vode na dlanu. Oni su i njen glas da povrati svoja prava ali su i glas žrtava ovog pogroma bez presedana. Ali bolje se čuvaju razni kriminalci sa statusom zaštićenih svedoka pa ko zna da li je državi stvarno stalo do istine kad se uplela ko pile u kucine da sa svima saradjuje pa i sa bivšim neprijateljima. Nije lako biti političar u svetu bez principa kojim upravlja sila nad istinom i pravdom. Kako je tek narodu

Aca

19.04.2019. 08:43

Gadjane su i trafo stanice na Bezaniskoj Kosi,pa sad vi vidite sta je tu zagadjeno