Muk je sinoć zavladao Batajnicom, gde je održan memorijalni skup u znak sećanja na Milicu Rakić. Veliki broj građana okupio se u parku koji nosi ime tragično nastradale devojčice, kako bi obeležili 20 godina otkako je stradala u kupatilu porodične kuće od gelera NATO bombi.


Građani Batajnice na skup su stigli tiho sa svećama u rukama, koje su zapalili u kapeli Crkve Rođenja Presvete Bogorodice. Odatle su šetnju nastavili ulicama ovog zemunskog naselja.

Roditelji Milice Rakić juče nisu bili na skupu. Kako su nam organizatori rekli, njihov bol ni posle 20 godina ne jenjava.


- Nema veće tuge nego kada roditelji sahrane svoje dete, a upravo se to desilo pre 20 godina tog kobnog 17. aprila 1999. godine - rekao je okupljenima Bojan Sekulić, inicijator skupa. - Dok se mala Milica spremala da udahne život, ništa i ne sluteći, dušmani joj ga oduzeše na tako kukavički način. Za 20 godina niko od tih zločinaca se nije ni izvinio. Nama treba ovakav skup, jer će on učiniti Milicu besmrtnom. Ukrali su joj pravo na detinjstvo i život, i da odrasta uz svoje najmilije, ali ne mogu da nam ukradu sećanje i uspomenu na nju.


Kako je Sekulić kazao u emotivnom govoru, sećanje na malenu devojčicu niko ne može ubiti, jer ljudi žive dok ih se drugi sećaju.


- Miličinu priču smo dužni da prenosimo generacijama i da na taj način sačuvamo sećanje na strašan trenutak u našoj istoriji - rekao je Sekulić.


Šetnja "Koracima Milice Rakić" prvi put se organizuje, a na skupu je bilo najviše mladih, koji su nam potvrdili da ni oni neće dozvoliti da njena smrt ode u zaborav. Tokom šetnje prolaznici su nemo posmatrali kolonu koja se kretala, a mnogi su se i priključili.

Građani Batajnice sinoć su dokazali da su odlučni da sačuvaju sećanje na malu Milicu, koja je simbol svih nevino nastradalih žrtava pod bombama NATO agresora.

TRI BAKLjE


MILICA je nastradala 17. aprila oko 21.00 kada su na zemunsko naselje Batajnica pale bombe NATO agresora. Projektili su probili prozor kupatila u kom je ona bila i usmrtili trogodišnju devojčicu. Na skupu su zapaljene i tri baklje kao simbol Miličine tri godine života.