DRŽAVNA ili velika matura koja se uvodi u školskoj 2020/2021. godini imaće 40 zadataka, od toga će 10 zadataka biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg nivoa i 10 sa naprednog nivoa. Ispit će trajati četiri sata, a broj bodova biće različit u odnosu na nivo zadataka. Gimnazijalci će polagati ispite iz srpskog jezika i književnosti, iz matematike i iz predmeta po izboru. Matura će se polagati istog dana u celoj Srbiji, i to u junu i u avgustu.

PROČITAJTE JOŠ - Velika matura zamenjuje prijemni

Ove podatke iznela je u sredu Marija Krneta iz Ministarstva prosvete, na sednici Senata Univerziteta u Beogradu predstavljajući projekat državne mature koju će polagati srednjoškolci i koja će biti uslov za upis na fakultete. Ona je dodala da će testovi biti zasnovani na osnovu opštih standarda postignuća učenika, da se očekuje da osnovni nivo savlada 80 odsto đaka, srednji oko 40 odsto i napredni do 30 odsto.

PROČITAJTE JOŠ - Proba državne mature u martu 2020.

Đaci srednjih stručnih škola polagaće srpski jezik, matematiku i stručni ispit. Učenici umetničkih škola imaće srpski jezik, nastavni predmet i umetnički nastavni predmet. Trogodišnji obrazovni profili polagaće samo praktični ispit. Učenici srednjih stručnih škola moći će da upišu odgovarajuće fakultete, ali je pitanje da li će fakulteti vrednovati stručni ispit sa državne mature ili će tražiti dodatnu proveru znanja.

Predstavnici fakulteta imaju dosta nedoumica oko državne mature.

- Na fakultetima gde ima mnogo kandidata za upis, poput ETF, FON ili Medicinskog fakulteta državna matura ovako kako je predviđena neće dati dobru klasifikaciju brucoša. Može biti problema sa rangiranjem. Zatim, mora da bude jasno kako će se upisivati deca iz gimnazija i deca iz srednjih stručnih škola. Brine i regularnost, jer u postupku održavanja državne mature ima mnogo učesnika, nema kontrole univerziteta, a takođe sporan je i deo koji se odnosi na to da deca 40 zadataka rade četiri sata, jer će to njima teško pasti - rekao je na sednici Senata prof. dr Miodrag Popović, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i bivši dekan ETF.

I dekani smatraju da državna matura ne bi smela da bude "eksperiment na živo" i da Ministarstvo prosvete i fakultete čeka veliki posao, kao bi se sve dileme razrešile.

Dr Vesna Todorčević

IZABRANA VESNA TODORČEVIĆ

SENAT UB izabrao je dr Vesnu Todorčević u zvanje redovnog profesora na Fakultetu organizacionih nauka. Za njen izbor glasalo je 27 članova, tri su bila protiv, a sedmoro uzdržano. Senat je prethodno tražio od Veća naučnih oblasti dodatno obrazloženje zašto su se negativno izjasnili o referatu Todorčevićeve. Obrazoloženje nije stiglo, pa je rektorka prof. dr Ivanka Popović odlučila da se glasa o izboru Todorčevićeve u više zvanje. Time je okončan slučaj u kom je profesorka FON tvrdila da joj kolege na daju da napreduje jer ima troje dece, pa navodno tvrde da je zbog dugog bolovanja nedovoljno stručna.