POTPREDSEDNIK Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Muhteremom Inđeom o unapređenju saradnje policije dve države, saopšteno je iz MUP-a.

„Zahvaljujući bliskoj i dobroj saradnji predsednika Srbije i Turske odnosi između dve države u poslednjih nekoliko godina postali su izuzetni i verujem da je to doprinelo da i saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv organizovanog kriminala, narkotika, terorizma, ilegalnih migracija bude primer kako dve policije mogu dobro da sarađuju“, rekao je Stefanović posle sastanka.

Pročitajte još: Srbija i Mađarska o merama za kraće čekanje na graničnim prelazima

Ministar Stefanović je naveo da je sa Inđeom razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i drugih vidova kriminala, kao i o saradnji specijalnih i posebnih jedinca policije.

Kako je naveo ministar Stefanović, na sastanku je bilo reči i o saradnji u pogledu bezbednosti turskih državljana koji prolaze kroz Srbiju.Pročitajte još: Stefanović: Zaplenjene dve tone narkotika od početka godine

„Razgovarali smo o tome kako da povećamo bezbednost tih ljudi, da ih obavestimo o njihovim pravima i obavezama na teritoriji Republike Srbije i obezbedimo da sigurno stignu na destinaciju ka kojoj su se uputili“, rekao je Stefanović.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Turske Muhterem Inđe na graničnom prelazu Batrovci danas će Upravi granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije donirati uređaje koji detektuju ugljen dioksid u kamionima i vozilima.

Zahvalivši se na ovoj donaciji, ministar Stefanović je istakao da će ovi uređaji doprineti efikasnijem radu naše granične policije u otkrivanju ilegalnih migranata koji, skrivajući se u kamionima, pokušavaju na ilegalan način da pređe našu državnu granicu.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Turske Muhterem Inđe istakao je da je saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova izuzetno dobra, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Inđe je posebno pohvalio zajednički rad srpske i turske policije na polju zaštite bezbednosti turskih državljana koji tranzitiraju kroz Srbiju.

„Mi ćemo danas graničnoj policiji Republike Srbije pokloniti dva uređaja za detektovanje ugljen dioksida“, rekao je Inđe i izrazio uverenje da će saradnja dve policije i u budućnosti biti na zavidnom nivou.

Inđe je ministru Stefanoviću preneo pozdrave predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana i ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua.