Fakulteti ipak traže prijemni

LJ. B.

16. 04. 2019. u 20:55

Rektori univerziteta raspravljali o velikoj maturi, koja će biti uvedena za dve godine. Ministarstvo prosvete protivi se da učenici polažu dva testa pri upisu

Факултети ипак траже пријемни

Među fakultetima koji ne odustaju od duple provere znanja je i FON Foto N. Fifić

PLAN da se uvede državna matura za dve godine neće se menjati, ali potrebno je napraviti dogovor da li da se, pored mature, uvede još neka provera znanja za upis na fakultete - rečeno je u utorak na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), kojoj su prisustvovali rektori državnih i privatnih univerziteta.

Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, napomenuo je da se dekani pojedinih fakulteta, kao što je Elektrotehnički fakultet u Beogradu ili Fakultet organizacionih nauka, protive da matura bude jedini uslov za upis, imaju bojazan da se na takav način ne može proveriti znanje maturanata i smatraju da je potrebno uraditi dodatnu proveru znanja.

- Ministarstvo prosvete je protiv da imamo i maturu i prijemni - rekao je Tubić. - Moramo naći način da uredimo prohodnost prema fakultetima i da najbolji upišu ono što žele.

On je dodao i da će u izradi zadataka za državnu maturu učestvovati univerzitetski profesori, a ne srednjoškolski.

Na konferenciji se čuo i predlog da bi možda trebalo da se po ugledu na umetničke, fakultete gde se polažu veštine i na kojima matura nema presudan značaj, nešto slično uvede i na nekim drugim fakultetima.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović istakla je na KONUS-u da će rok za akreditaciju visokoškolskih ustanova, koji je već jednom produžen do 30. aprila, biti najverovatnije opet produžen i to do 30. juna. Ona je, međutim, naglasila da to ni na koji način neće uticati na rad univerziteta i fakulteta koji su u postupku akreditacije i da će oni bez problema moći da upišu studente u školsku 2019/2020. godinu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lola

18.04.2019. 16:10

Kada direktori prodaju diplome gimnazija,(djak i poslednjeg dana skole ima 8 do 10 jedinica i zavrsi kao vrlodobar, ili ne dolazi na nastavu tokom drugog polugodista, pa mu se sve trojke preprave na petice, - valjda telepatija) , naravno da mora postojati prijemni.