SAOPŠTENjE UDRUŽENjA SLOBODA POVODOM SMRTI MIRE MARKOVIĆ: Napadali su je neprijatelji, nemoćni da se suprotstave Slobodanu

Novosti Online

16. 04. 2019. u 16:28

САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА СЛОБОДА ПОВОДОМ СМРТИ МИРЕ МАРКОВИЋ: Нападали су је непријатељи, немоћни да се супротставе Слободану

Foto B. Vlahović

Supruga Slobodana Miloševića bila je jedan od osnivača ovog udruženja, koje se borilo za slobodu i istinu o njemu, njegovom životu i delu

ODLASKOM Mirjane Marković otišao je poslednji glavni svedok i kreator jugoslovenske i srpske istorije s kraja 20. i početka 21. veka. Jasno je da svedoka ima još, ali onih koji su sa Slobodanom Miloševićem, dugogodišnjim predsednikom Srbije i Jugoslavije delili najbliža ubeđenja i ideje, svakako da više nema, navodi se u saopštenju Udruženja "Sloboda".

Supruga Slobodana Miloševića bila je jedan od osnivača ovog udruženja, koje se borilo za slobodu i istinu o njemu, njegovom životu i delu. Mirjana Marković je preminula u izbeglištvu u Moskvi, u 77. godini života. Ona će biti sahranjena u subotu 20.aprila u 15 sati u Požarevcu u dvorištu porodične kuće, pored supruga Slobodana Miloševića. Oproštajnim govorima, kako "Novosti" nezvanično saznaju, od nje će se oprostiti Momir Bulatović, počasni predsednik "Slobode" i Milovan Bojić.

Pročitajte još - UMRLA SUPRUGA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Mira neće počivati pod lipom?

- Neprijatelji Slobodana Miloševića u nemoći da se njemu suprotstave, najčešće su napadali njegovu suprugu Miru - piše u saopštenju. - Pokušaji da se od nje napravi "prokleta Jerina" nisu prestali sve do njene smrti. Oni kojima tabloidi formiraju svest, u te optužbe će poverovati. Oni koji imaju smisla za "kritičko mišljenje", lako će prepoznati kliše koji se primenjuje protiv onih koji odbijaju da služe "novom svetskom poretku". Milošević je to odbio i platio cenu glavom. Mira Marković ga je podržavala najsnažnije što je. Zato je život skončala u egzilu.

Iz Udruženja "Sloboda", sažimajući život profesorke Marković, izdvajaju da je rođena u partizanskom zbegu. Da je kao beba ostala siroče. Majku Veru Miletić streljao je Gestapo u nacističkom logoru. Od muža su je silom razdvojili oni koji su ga kidnapovali u nekadašnji nacistički logor a pretvoren u "tribunal" Shveningen u Hagu. Umrla je u izgnanstvu u Moskvi pod sramnim i lažnim optužbama koje su protiv nje plasirane u srpskoj javnosti.

- Ona je bila istinski humanista, levičar, idealista, jugoslovenske orijentacije, politički borac, osoba koja je imala snažan senzibilitet za politiku - naglašava se u saopštenju. - Vizionar, doktor sociologije, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, akademik Ruske akademije društvenih nauka. Ni od jedne ove kvlaifikacije, Mira se ne bi odrekla. Nije to učinila ni za života. Naprotiv, svojim delom ih je iznova potvrđivala.

Pročitajte još - MIRA ĆE POČIVATI PORED SLOBE: Kremacija u četvrtak u Moskvi, urna u Srbiji u petak

U saopštenju "Slobode" se, između ostalog, ističe i to:

- Uprkos činjenici da su mnogi trudili da njene teze o globalnim odnosima dovedu u pitanje, negirajući im "naučnost", izvesno je da su neke od njih u stvarnosti dobile potpunu potvrdu. Ona je prva ukazala, čak deceniju pre Bžežinskog, na nezadrživi napredak Kine. Ideološki um. njihov,a ne njen, smetao im je da prihvate tačnu i na argumentima zasnovanu naučnu prognozu, za koju je, osim statistike, ipak potrebna i sociološka imaginacija. Nju je bez sumnje, ona imala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

драгана

17.04.2019. 15:02

Pokoj ti duši,hrabra i velika ženo. Istina je jedna i biće razotkrivena u velikoj slavi.