Bi-Bi-Si o smrti Mire Marković: Bila je jedan od najuticajnijih savetnika Slobodana Miloševića

NovostiOnline

14. 04. 2019. u 20:22

Би-Би-Си о смрти Мире Марковић: Била је један од најутицајнијих саветника Слободана Милошевића

bbc.com

Vest o smrti supruge Slobodana Miloševića Mirjane Mire Marković preneli su strani mediji
Vest o smrti supruge Slobodana Miloševića Mirjane Mire Marković preneli su strani mediji. Informaciju da je Markovićeva preminula u Moskvi za britanski "Bi-Bi-Si" potvrdio je Milutin Mrkonjić, kako se kaže, dugogodišnji blizak prijatelj porodice Milošević.

Kako se navodi, poznata kao "dama Balkana", Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika njenog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Miloševicć je umro 2006. godine, dok je bio u Tribunalu UN-a za ratne zločine u Hagu. Optužen je za genocid i druge ratne zločine zbog ključne ulogu u ratovima devedesetih godina, podseća "Bi-Bi-Si".


Mira i Sloba upoznali su se kao tinejdžeri u srednjoj školi 1958. godine i odmah su se zbližili. Bili su u braku četiri decenije i gotovo nerazdvojni do Miloševićevog izručenja. Iako je gospođa Marković́ svoj politički uticaj dugovala svom najbližem povereniku, imala je i svoju političku stranku, Jugoslovensku jedinstvenu levicu (JUL).

TRAUMATIČNO DETINjSTVO

Pre nego što je upoznala Miloševića, Mira Marković je imala traumatično detinjstvo. Njena majka je bila partizanski borac koji su nacisti zarobili 1942. godine. Pod torturom je očigledno odala tajne. Jedan podatak ukazuje na to da je njen otac, odnosno Mirin deda, nakon oslobađanja naredio pogubljenje njegove kć́eri zbog izdaje. U 2003. godini, Marković́ je pobegla iz Srbije, gde je optužena za zloupotrebu položaja i osumnjičena je za šverc cigareta i političko ubistvo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Зока

15.04.2019. 05:34

Не каже ,,дама Балкана". Каже: "Known as the "Lady Macbeth of the Balkans", Ms Markovic was a significant political figure during the collapse of Yugoslavia in the 1990s."

Лазар Д. Љубиновић

15.04.2019. 10:05

@Зока - Типично за БиБиСи = СиЕнЕн најчешћи извори нашег инфоринасања, посбно на РТС. Ако би некога поредили са леди Магбет, по пследицама у свету, била би то гђа Клинтон мада би код дотичне била у конкуренцији и Лукреција Борџија. Но ово је само наша жалосна слика моралног посрнућа српских транзиционих хијена, којима стабилизација Србије не иде у прилог јер их доводи у позицију д одговоре ко је и колико узео од оне 51 милијарде долара изнешених на приватне рачуне!?

Mali

15.04.2019. 07:33

Neka joj je večna slava i počivaj u miru Amin,nije dočekala suđenje odmorila se od svega u Azilu.