UMRLA SUPRUGA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Mira neće počivati pod lipom?

E. V. N.

14. 04. 2019. u 16:46

УМРЛА СУПРУГА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА: Мира неће почивати под липом?

Mirjana Marković

Odlazak Mirjane Marković, supruge nekadašnjeg predsednika i osnivača JULa. Posle 5. oktobra napustila je zemlju i živela povučeno. Podlegla bolesti u bolnici, u 77. godini
MIRJANA Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića i osnivač Jugoslovenske levice, umrla je u nedelju u bolnici u Rusiji u 77. godini.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je poslednjih meseci imala četiri operacije, između ostalih i na želucu, a preminula je od posledica upale pluća.

Markovićeva je rođena 10. oktobra 1942. godine u Požarevcu. Bila je ćerka narodnog heroja i visokog partijskog i državnog funkcionera Mome Markovića i partizanke Vere Miletić.

Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i predavala na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu. Mira Marković je bila član Ruske akademije društvenih nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov. Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika. Iza nje su ostali sin Marko, koji je posle oktobarskih promena takođe živeo u Rusiji, i ćerka Marija, koja živi u Crnoj Gori.


PROČITAJTE JOŠ - POSLEDNJI INTERVJU MIRE MARKOVIĆ ZA “NOVOSTI”: Neokolonijalni arbitri su ukinuli Jugoslaviju


Za Miloševića se udala 1971. godine, i smatralo se da je imala veliki uticaj na čitavu njegovu političku karijeru. NJihovi prijatelji svedočili su o posebnoj vezi koja je postojala između njih dvoje.

- Sloba je verovao da je Mira jedna od najpametnijih žena. NJihov odnos je zaista bio specifičan, a ona je u ovoj knjizi pisala o svemu što joj je bilo bitno kako bi ispunila njegovu želju - rekla je svojevremeno Slavica Đukić Dejanović, komentarišući knjigu Mire Marković "Bilo je to ovako", koju su 2015. godine objavile "Novosti".


Mira i Sloba


Markovićeva je bila jedan od osnivača i predsednica JUL od 1994. godine. Od 1996. do 2000. godine JUL je bio glavni koalicioni partner Socijalističkoj partiji Srbije, koju je predvodio njen suprug Milošević.

Prošlog meseca Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bila osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele državnih stanova 2000. godine. Tom odlukom naloženo je da joj se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu i da se otklone sve nelogičnosti iz presude, kao i povrede krivičnog postupka. Tada je navedeno i da nije jasno zbog čega prvostepeni sud nije zaključio da je krivično delo zastarelo, s obzirom na to da je Markovićeva optužena da je delo izvršila u septembru 2000. godine.

Memoari u izdanju "Novosti"


Optužnica protiv Mire Marković bila je podignuta nakon pada Miloševićevog režima. Na teret joj se stavljalo da je bivšu generalnu sekretarku Vlade Srbije i članicu vladine Komisije za stambena pitanja podstrekavala da dodeli stan dadilji njenog unuka.


PROČITAJTE JOŠ - Mira Marković: Uklonili su ga iz života, nikada neće iz istorije


Iz Srbije je otišla 2003. godine, a dve godine kasnije srpski Interpol raspisao je poternicu za njom. Azil u Rusiji dobila je 2010. godine. Zbog optužnice nije prisustvovala sahrani svog supruga, koji je preminuo u ćeliji Haškog tribunala 2006. godine. Posle 5. oktobra, u medijima je dovođena u vezu sa političkim ubistvima, ali za to nikada nije bila optužena, niti je u vezi sa njima saslušavana.


Mira Marković sa suprugom i decom Marijom i Markom


U Rusiji je živela povučeno i retko se oglašavala u javnosti. U retkim intervjuima koje je davala govorila je ogorčeno o Srbiji posle 5. oktobra, o sudbini Miloševića u Hagu, ali i o svojim nekadašnjim političkim saborcima, jer je smatrala da su je mnogi od njih izdali i okrenuli se saradnji sa novim vlastima.


HTELA DA JE SAHRANE POD LIPOM

U jednom od intervjua koje je dala za "Novosti", Markovićeva je rekla da joj je želja da bude sahranjena u Požarevcu, pod lipom u dvorištu porodične kuće, gde je sahranjen i Slobodan Milošević.

- Da ste bili u mom vrtu u Požarevcu, videli biste da na nadgrobnoj ploči ispod lipe stoje dva imena. Pozdravite Srbiju! - rekla je tada Markovićeva.


NAŠ DOPISNIK IZ MOSKVE O MIRINIM POSLEDNJIM DANIMA: MESEC BORBE ZA ŽIVOT


Zbog stomačnih problema, Mira Marković je oko mesec dana bila u moskovskoj bolnici, i pošto joj se stanje pogoršalo, operisana je. Pre desetak dana stanje joj se još više pogoršalo, pa je pala u komu. Poslednjih dana je došla svesti, bilo joj je malo bolje, pa je mogla da razgovara sa svojima. Lekari, kao i njeni najbliži, poverovali su da je prošlo najgore i da će joj se poboljšati zdravstveno stanje. U nedelju je, međutim, ponovo pala u komu, i u popodnevnim satima je umrla.


Foto B. VlahovićMajčinu smrt je potvrdio malobrojnim prijateljima u Moskvi Marko Milošević, ali do zaključenja ovog broja se nije obratio konzulatu Srbije za pomoć. U konzulatu su potvrdili za "Novosti" da očekuju Markov poziv i dolazak u ambasadu, kao i da su spremni da pruže pomoć oko transporta, ako to porodica bude htela.

Zasada se ne zna gde će biti sahranjena. Mira je zajedno sa sinim Markom živela u Podmoskovlju i retko je komunicirala sa Srbima koji žive u Moskvi. Nikada nije ušla u Ambasadu Srbije. (B. V.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Dačo

14.04.2019. 16:58

Нисам политички опредељен, ипак Лака њој Земља ова Српска

Тика земунац

14.04.2019. 17:26

Искрено саучешће породици Милошевић, Марку, Марији и осталој родбини. Умрла је једна мученица коју су облатили отровни језици који не мирују ни данас иако најмоћнија судска институција на свету, којој су све архиве биле отворене, Хашки Трибунал, није пронашла ништа од онаога за шта су теретили мученика, пок. предсеника Слободана као и његову супругу Миру. Нека им је лака земља а вечно проклетство злим дифаматорима!

Vaske

14.04.2019. 17:38

Pokojni Mira i Sloba su bili mnogo manja šteta za Srbiju od DOS-a i ŽUTIH ! NEKA JOJ JE VEČNA SLAVA !

Dragan Sweden

14.04.2019. 18:34

Neka joj je vecna slava i neka pociva u miru.Bilo bi pristojno da drzava Srbija obezbedi sahranu i da je sahrane pored Milosevica.

Republika Srpska

14.04.2019. 19:34

Hvala Miro, Hvala Slobodane za Republiku Srpsku !!! Zlatnim slovima ste upisani u istoriju Srpskog naroda. Nismo doziveli novi Jasenovac a Ti Miro i Ti Slobodane niste prodali veru za veceru !!! Jedno veliko HVALA !!!

Vatro Marx

14.04.2019. 21:51

Gospodja Mira Markovic pobegla je prekonoci kao i njezin sin sa neispravnim pasosomi ogromnim devizama. Mira je zivjela daleko od svoje patrije , posto drugog izbora nije imalakao i njezin sin . Da vidjelo se koliko su voleliSerbiju.

Драган Јовановић

14.04.2019. 22:40

Нека јој је лака земља. Памтићу је по томе што је била жена великог човека, Слободана Милошевића.