NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Puna primanja na bolovanju zbog deteta

B. R. - J. Ž. S.

11. 04. 2019. u 10:10

НОВИ ЗАКОН СТУПА НА СНАГУ: Пуна примања на боловању због детета

Foto P. Milošević

Zakon o zdravstvenom osiguranju koji u četvrtak stupa na snagu napokon donosi olakšanje roditeljima. Novine će važiti kod teškog oštećenja mozga i pogoršanja zdravlja, kao i raka

RODITELjI teško bolesne dece od četvrtka će, po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju koji stupa na snagu, za odsustvo s posla zbog nege deteta dobijati nadoknadu u visini 100 odsto zarade, umesto dosadašnjih 65 odsto. To, međutim, važi samo za one koji tek otvaraju bolovanje, dok će svi koji su bolovanje započeli po starom zakonu, do isteka četiri meseca, koliko su po ranijim pravilima mogli da odsustvuju s posla, dobijati nadoknadu u visini 65 odsto plate, a na 100 odsto "prelaze" tek ako im ta bolovanja budu produžena.

Po novom zakonu, bolovanje će se isplaćivati zaposlenom roditelju 100 odsto u slučaju teškog oštećenja zdravstvenog stanja deteta do izlečenja, a najduže do njegove 18. godine.

- Novo pravilo važi za teška oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti i teška pogoršanja zdravstvenog stanja - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

U javnosti su mnogi pogrešno protumačili izmenu zakona, očekujući da će za svako bolovanje zbog bolesti deteta roditelj dobiti nadoknadu 100 odsto. U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da to nije tako i da se odnosi samo na određena teška stanja, koja se "podvode" pod već tri pomenute grupe. Kako objašnjavaju, neće se praviti nikakva posebna lista oboljenja zbog kojih roditelji mogu da dobijaju 100 odsto zarade na bolovanju, nego će "struka ceniti koja su to teška oštećenja moždanih struktura i teška pogoršanja zdravstvenog stanja, dok je kod malignih bolesti to sasvim jasno".

U Zakon je zapravo u celini unet predlog Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka

PROČITAJTE JOŠ - Sto odsto zarade za roditelje teško obolele dece

DODATAK ZA NEGU DRUGOG LICA U MINISTARSTVU zdravlja kažu da nadoknada za bolovanje od 100 odsto roditeljima teško bolesne dece ničim nije uslovljena, što bi trebalo da znači da će oni i dalje moći da primaju dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji trenutno ostvaruje 7.906 dece. Prema važećim propisima, PIO fond radi medicinsko veštačenje dece, a po predlogu centara za socijalni rad. Mesečni iznos dodatka je 10.541 dinar, a postoji i uvećano primanje koje je trenutno 28.427 dinara.

(NURDOR), koje je još 2013. godine predložilo Ministarstvu zdravlja da bolovanje roditelja deteta obolelog od maligne bolesti traje sve vreme lečenja, uz punu zaradu.

U Srbiji se maligne bolesti godišnje otkriju kod 400 mališana, ali nisu svi roditelji zaposleni, pa neće koristiti bolovanje. U Ministarstvu zdravlja kažu da nije veliki broj roditelja koji po ovom osnovu idu na bolovanje, pa se ni povećanje izdvajanja neće znatno osetiti u budžetu.

Za roditelje teško bolesne dece menja se i procedura otvaranja bolovanja, tako što se sada "preskače" prvostepena lekarska komisija.

- Predlog za bolovanje zbog brige o teško bolesnom detetu daje zdravstvena ustanova na tercijalnom nivou, u kojoj se dete leči, kao što je, recimo, Institut za majku i dete - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. - Zatim izabrani lekar, pedijatar, upućuje direktno drugostepenoj lekarskoj komisiji RFZO, koja kasnije na svakih šest meseci ceni opravdanost bolovanja.

U NURDOR kažu da je ova izmena Zakona veoma važna pre svega za porodice u kojima dete oboli:

- Prisustvo roditelja za sve vreme trajanja lečenja i materijalna sigurnost porodice jedni su od najvažnijih uslova da bi proces lečenja tekao mirno i bio uspešan. Na ovaj način sistem i država staju iza onih kojima je potrebna podrška obezbeđujući im neophodnu sigurnost i mogućnost brige o porodici, onda kada je život deteta ugrožen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije